201 Comments

Proton Persona


There’s only B-Line model available in the market! Call us for the latest discount / free gifts promotions.. Get your complete Price Quotation at http://mybestcardealer.com/quotation

Model Transmission OTR Price 7 years 9 years
Persona B-Line Manual RM 48,113 618 505
Persona B-Line Auto RM 51,113 657 535

* Calculation is based on 10% down payment and interest rate of 2.85%. The price is exclusive of any promotion available. Kindly call us directly to find out more about this.

Color Availability:
Pilihan Warna:

  1. Genetic Silver
  2. Tranquility Black
  3. Bronze Garnet
  4. Chiffon Green

Contact our Proton Dealer at (019)-3559448

201 comments on “Proton Persona

  1. hello. do you have any m-line model in stock?

  2. i want buy proton persona but i want to trade in my car first.

  3. interest mmg 2.85% ke?bank apa?stock masih ada x klau nk beli bulan 7?

  4. hi… saya berminat untuk beli persona… tapi nak trade in viva elite 2009… baki di bank rm31k… kerja TUDM.. gaji pokok + elaun tetap rm5k… gaji bersih agak kecil… boleh kah apply loan..tq

    • Salam Shahril, stock persona amat terhad dan baki hutang viva itu masih tinggi dan pihak kami boleh cuba tolong dapatkan harga trade in yang tinggi bagi tuan. Jika tuan berminat, boleh hubungi pihak kami di 019-3559448. Mengenai gaji bersih yang kecil, pihak kami boleh cuba submitkan dahulu permohonan pinjaman bagi pihak tuan untuk mendapatkan kepastian daripada pihak bank.

  5. salam..nk tnye..pesona xboleh buat full loan ke? boleh tak kalau buat downpayment 1k sj instead of 10%?

    • Wasalam ill, persona boleh buat full loan tetapi bergantung kepada kelayakan ill. Jika gaji basic/bersih ill melepasi syarat minimum, pihak kami boleh bantu tanpa sebarang masalah. Stock untuk persona memang sgt2 terhad, kami mencadangkan agar ill hubungi pihak kami secepat mungkin untuk mendapatkan model ini. (019-3559448 – En Ihsan)

  6. gaji saya rm1800 boleh ke saya beli kereta nie.saya baru first time nak beli kereta.document ape yg di perlukan?tq

    • Salam Fahmi,

      Berapakah down payment yang ingin fahmi lakukan? Kami boleh menghantar quotation ke email tuan jika berminat. Dokumen yang diperlukan adalah seperti berikut:

      1. Salinan IC
      2. Salinan Lesen memandu
      3. Salinan Pay slip (3 bulan)
      4. Salinan Bank statement (3 bulan)
      5. Salinan Degree/diploma slip

  7. hello,may i ask persona M-line now still got stock?i plan to buy persona. ur price there including wat?is it include road tax, insurance n others ?

  8. how much is the deposit

  9. hi,I’m fresh graduate..sy amat berminat dgn proton Persona..basic salary RM1800 and net salary sekitar Rm 1500. sy di fahamkan utk memohon loan memerlukan 3 month pay slip..jika tidak mencukupi 3 bln slip adakah sy layak utk memohon?..soalan ke-2,jika sy bercadang utk membeli pd bln 7 bilakah sy perlu start apply loan?..thank you…

    • Hi, stock persona sudah tiada di seluruh malaysia dan mungkin tuan perlu mencari model lain. Untuk maklumat tuan, tuan tidak perlu sediakan 3 payslips pon tidak mengapa, dan berapakah jumlah down payment yang boleh dibayar?

  10. Hi, trima kaseh atas komen anda..jumlah downpyment yg blh sy buat around 4k..

  11. Hi. I’m currently driving a VIVA 660 Year 2007 (9 years term). I would like to trade in this car and buy the persona which you are offering. How much would be the balance to settle for the Viva and is it possible to go on 0% downpayment for the Persona.

  12. Boleh tau x bank mana yang boleh buat full loan untuk persona dan berapa interest

    • Ena, ambank dan bank islam boleh tetapi model persona sudah tidak dikeluarkan. Model saga or myvi tak berminat? Preve executive pon baru RM 62,990. Hubungi En Ihsan di 019-3559448 jika sudah membuat keputusan.

  13. Hi MyBCD,

    Can i get 2nd hand persona here?

    Fresh Graduate, 5 bulan keje, sudak confirm, gaji bersih rm2000,

    Berminat mendapatkan kereta yang below rm500 monthly with zerO DP,

  14. I heard there will be massive discount next month, is that true? Planning to buy and still confuse whether to choose either Saga FLX Executive or Persona. Plz advice sir,
    regards,

    Jaya

    • We just got a memo from Proton that the new Persona price increased by RM 1,400. This is due to the addition of airbag, sportrim and electronic side mirror. If you are looking for a bigger car, persona is what we would suggest you to get. Kindly call us for more information. Thanks.

      • HI.. i am really interested in the new b-line persona that comes with more features than ever! but can i know when only the car will be available in the market? as i know its ready for booking.. but when only the car will be launched? thx! looking forward!

      • Hi nic, the car will be available end of this month and why don’t you make your booking first in order to avoid longer waiting period. Thanks.

  15. nak tanya…pesona medium Line auto bayar muka 10ribu,anggaran bayar bulanan berapa ye

  16. Assalammualaikum………..Hai….saya berminat untuk membeli persona auto:-

    1) apakah model terbaru persona.
    2) kalau saya trade in kancil 850 auto thn 1998 berapa sy boleh dpt.
    3) berapa lama kereta boleh dpt jika loan telah lulus.
    4) jika saya apply loan melalui bank saya boleh ke.(pihak encik just sediakan purchase order)
    5) utk keluaran bln August / Sept. ade promotion rate ke.
    6) saya tinggal di sg. buloh n dimana syarikat encik.
    7) downpayment berapa or possible on 0% downpayment

    my office email : arifaharifin@mbsb.com.my

  17. hantakan quatation latest persona standard

  18. hi, can you send me a complete quotation for latest persona model please? how much is the minimum d/payment required? planning on getting a car this August.

  19. salam,apa model tbaru pesona…n price terkini ye untuk auto punye…

  20. saya meniaga, income dlm 3k sebulan, apa dokumen yg diperlukan, perlu penjamin tk??

  21. hi
    please send me a quotation for latest persona model please

  22. Looking for b-line persona. Still got stock? What is the final price now? interest rate 9 years can make it 2.8%-2.9%? Pls call me @ 0122629692 asap.

  23. i was blacklisted at bank for car loan.however, can i buy a new car now & can i get loan from any bank ?

  24. I want to trade in first generation Proton Iswara. Can u tell me the lowest trade in price pls.

  25. hi.. i have something to ask bout the new persona… is the new persona using iafm or iafm+? thank

  26. salam..sy cdg nk ambil persona manual.tp sy dgr persona skrg tiada stok dan mgmbil ms yg lma utk mnunggu..btl ke? blh sy thu brp lma nk dpt kn kereta bila loan dh app? tq

  27. stok persona ada lagi x skang? loan saya dah lulus tapi kereta x de lagi….

  28. Hi,kalau saya nak beli guna graduate scheme lepas tak basic gaji 1.9k?0 downpayment,tapi mula2 kena bayar jugak kan?berapa ye bayaran permulaan Tue?thanks…

    • Hi Azmi, bayaran permulaan itu adalah one month advance payment yang dibayar ketika tuan menandatangi surat perjanjian loan. Maklumat tentang bayaran bulanan adalah seperti didalam quotation yang kami sudah emailkan. Thanks

  29. persona auto. what’ the otr price? and what’s the monthly for 9 yrs loan with 10% d/pymnt. and is there any cash discount? what free gifts included. tq

  30. Hello.
    Can you send me quotation for persona with condition of trade in for kancil 660cc 2008..??
    Tq.

  31. Hi,

    Please send a quotation for persona. I’d like to trade in my Kia Picanto 2006.
    Tq

  32. Hi,
    Can you please send me quotation for Persona Auto B-Line, basic salary RM2000, a fresh graduate and interested in using the Grad Scheme with 0% down-payment. However, am also willing to pay 10% down-payment, if required. Could you send me quotation for both with and without down-payment? And how long do I have to be in the queue for Persona?

    Many thanks.

  33. Hi, I want to trade in my wira 1.5 auto sedan year 2000, and change the pesonal auto B-Line, how much the trade in prices?

  34. hi.. MyBCD, boleh saya tahu bila boleh dpt persona kalau loan dah berbulan2 lulus?bulan ni still tak ada berita dari proton ke?urgent nk pakai kereta ni………………….

  35. salam MyBCD, thanks for ur kind attention. sy dah booking di KL. tp msh lagi tak ada apa2 berita..

  36. loan dh app 2 bulan lepas tp msh tk dpt kereta (persona).mmg mcm 2 ke?

  37. salam…nak tnya…kalau persona standard ni yg biasa jew kew? x same dgn yg b-line ea…ape beza b-line ngan m-line??boleh terangkan x…sy berminat nk beli persona tp nak taw ngn lebih details about model2 persona ni…

    • Wasalam Wan, Proton sudah memberhentikan pengeluaran model M-Line dan H-Line. Hanya model B-Line sahaja yang tinggal dan ia ditukar nama kepada Standard. Model ini juga diupgrade dengan tambahan airbag dan juga sport rim. Jika saudari berminat, sila check email utk quotation bagi model ini. Terima kasih.

  38. owhhh..yeke…bru sy paham… tp knp hrga dia berbeza eh…mksud saya, harga yg encik tawarkan murah sedikit berbanding dengan seorang jurujual yg sy tengah rundingkan sekarang ini…. 10% downpayment tu ape mksudnya??

  39. Hi..i just want to know..if my salary 1800 n after ddction epf n socso my nett slry just rm1
    5++.if i pay 10% of downpaymnt,should i gt a guarntor for my car loan?

  40. hello..sya nak tanya klau nak beli proton persona dgn byran pndahuluan RM10K…adakah byaran bulanan nya kurang drpda beli scra full loan…

  41. salam… blh kew kalau just pkai bnk statement untuk 2bln jew…bnk bg untuk 2bln jew yg latest..baki akhir lbh kurang 7k.. lulus ke nk buat full loan or perlu guarantor?

  42. saya bekerja sendiri and gaji bersih about 5k per month… mcm mne yer,lulus ke kalau nak buat full loan?? tp bnk statement bank just bg 2month only.. baki akhir in my bank only 7k..

  43. SAYA ADA SEORANG DEALER DARI CHERAS , DIA KATA BOLEH BUAT LOAD 12 THN , SAYA KATA NAK BYR 4K UNTUK NEW PROTON PERSONA NIE, SO DIA NAK ARRANGE FOR ME MASALAHNYA ADA KER KERETA BUAT LOAN 12 TAHUN SAYA MCM PELIK JER BOLEH TOLONG ASSIST SAYA, MONTHLY CUMA RM 290 JER DIA BAGI TAHU SAYA… ADVISE PLEASE

  44. assalam, en skrg ni masih ada problem dgn stok persona ni ker?

  45. salam…bisnes sy berdaftar..tp bru lbh kurang 8 bln..boleh kew?? bnk statement tu mcm mane yer? bank just bg 2 bln yg latest.. lulus ke nk buat loan?? sy dah tak tahu nak buat macam mane lagi dah sekarang.. bpe lame loan buleh lulus yer agak-agak?? mmg perlu byr downpayment 10% ke??

  46. Good day. I’m a foreign but permanent worker here in Malaysia (Putrajaya-Cyberjaya). I have an aeroback iswara MT 1.3 1998 car at the moment. Will you be able to accept this for trade in? I’m planning to get Persona BLine AT for 7yrs loan.

  47. Ingin trade-in Proton Wira A/B 1.5 (AT) tahun 2001,Gaji bersih 1500.nak tanye,value trade in brp?monthly brp?

  48. salam..

    sy nk beli pesona..
    sy berminat dengan dealer y beri rebet y disediakan..
    berapa rebet dr pihak proton untuk hujung tahun ni?

  49. Hi,
    Lesen saya belum ada.Akan cuba mendaftar secepat mgkin untuk mendapatkan lesen memandu.Boleh apply loan ke?Gaji bersih RM1500, Boleh dapat full loan tak untuk Persona ni? Atau kalau tak dapat Persona, anggaran kereta yang harga berapa boleh dapat full loan dgn gaji seperti saya?

  50. Hi, saya Nur, gaji sy RM18++ tp lpas tolak dpt RM16++, tp sy ada keje part tme gji RM5++, sy brminat proton pesona, kalau nk buat full loan boleh x?

  51. hi..sy prnh cuba loan utk persona manual dgn dp 10k tp gagal..blh kh phk encik buat utk sy..utk mkluman gji bersih sy rm 1800..tak blacklist,tak ada komitmen lain.dan sy dh stnby guarantor.tq

  52. Salam…apekah kelayakkn gaji minimum untuk miliki proton persona m line yang harge dlm 52+++k,,.basic sya rm 1500 + elaun dan ot 1300…. Gaji bersih 26++..byar muke 10%…selama 9 tahun,.intrest pada 2013 adakah masih same atau berlaku perubahan kenaikan @ penurunan?perlu ke mencari penjamin?

  53. salam. sy berminat dengan kereta persona. boleh beri sy quotation? ape syarat2 minima? ape yg diperlukan? ape syarat utk fresh graduate?

  54. Boleh sya tanya… klau kta bwt downpayment 10k untk persona atau preve bleh tak.? sbb nak kan blan2 nya rendah… emailkan pada saya list untk downpayment yg tinggi… tq..

  55. sy nk tanya berapakah interest bank utk proton persona??

  56. salam..
    saya nak beli persona auto.
    gaji basic rm1700, fixed allowance rm100, allowance rm100, total gross rm1900.
    epf deducted on basic. net pay rm 17++
    layak ke buat loan untuk kereta ni?
    saya bayar downpayment 10%

  57. saya kerja swasta

  58. lagi 1, adakah saya perlukan guarantor? saya x nak pakai guarantor kalau boleh. untuk pengetahuan, saya belum pernah ada loan sebelum ni. umor 26+

  59. Salam…
    sy nak beli persona m-line atau h-line…ada tak?
    Gaji bersih about 2k…
    Nak yg 0% DP, skim fresh graduate…
    Emailkan pd sy details, k
    Thanks…

  60. masih ade lagi ke model persona diatas untuk jualan?

  61. untuk persona b-line, boleh mohon graduate scheme loan???

  62. hi,salam..ii just wnt to asking.proton sekarang ada buat promotion tak untuk model Persona ni sempena CNY?

  63. hai, l berminat untuk beli kereta persona. any stock avaiable? please give quatation. thanks

  64. Hi, I want to trade in my Proton Iswara LMST year 2004, and change the pesonal B-Line,please give quatation. thanks.

  65. mohon quotation…

    thanks for your att..

  66. boleh bg quotation utk persona..n boley ke gabung gaji suami n isteri

  67. saya graduan dari politeknik,telah mendapat tawaran kerja dengan gaji Rm2500. saya ingin memohon skim graduan. saya mahu beli kereta persona elegance High line.. berapa bayaran untuk bulanan dan bayaran selepas permohonan di luluskan.. apa benefit yg saya dapat jikalau berurusan dengan mybestcardealer?

  68. i want to trade in my 13yrs old satria (unfortunately I still owing the bank around 5k+) plus my car conditions can be consider quite bad (accident, roof leaking etc which I don’t have plan to fix them). is it still can be considered & which car model suitable? my salary 3.5k…

  69. I want to trade in my Myvi 1.5 yr 2009. Still have loan rm31K. I plan to take the persona b-line auto. Can take full loan? What’s the current interest rate for 9 years loan and 7 years loan?

  70. Sorry Myvi 1.3

  71. Salam..nak tanya..boleh tak seorang surirumah beli kereta? Takde payslip, tp ada lesen. Gaji sy Rrm6.5k tapi under akpk boleh tak jadi penjaminnya..
    Thanks ye..

  72. salam..nak tanya. kalau saya nak trade in viva elite 1.0 tahun 2010 ngan persona layak ke? masa beli full loan. . tak pasti baki ngan bank brape. saya kerja kerajaan. gaji monthly 3k++. then kalau trade in kena down payment ke? TQ

  73. If I want to buy Proton Persona b-line or Proton Saga 1.3 M in cash (without removing any accessories) , what is the best price you can quote me?

  74. HI ….i want to ask about the proton persona standard 2013.
    Does it come with the electric side mirror and luggage tray ?? thx.

  75. salam.hi.

    saya nak tanya kalau nak beli persona dengan basic gaji rm1800..dan gaji bersih dalam rm1590..lepas tak kalau dengan zero downpayment?

    lagi satu, saya belum ada lesen.saya pernah dengar ada orang beli kereta , tapi lesen takde.pun boleh lepas.betul ke boleh?.sekarang saya dalam proses ambil lesen..

  76. Saya nk bli krta pesona..bsic rm1745,bsih 1389..klau dwnpymnt 0 blh ambik tk?mnthly brpe?tq..

  77. berminat..emailkan quotation.tq

  78. Salam.. sya nk beli persona.. tp ad lg x rebat

  79. salam..saya berminat..blh x emelkn

  80. Salam, kalau gaji basic RM1200 + elaun RM200. lepas tak ambil persona? kalau tak perlu penjamin mcm mana?

  81. assalam…sy seorang freshgraduate tp buat mase sekarang sy hanya bekerja sambilan shj kerana sedang menunggu keputusan temuduga sebagai cikgu..sy berminat dgn kereta persona sv (AT)..adakah sy layak untuk membeli dgn 0 downpyment??

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 710 other followers

%d bloggers like this: