522 Comments

Proton Saga FLX – New Price List 2012


Proton Saga Transmission Price 7 years 9 years Grad Scheme
1.3 FLX Standard Manual RM38,348 494 403 457
1.3 FLX Standard CVT RM41,348 533 434 493
1.3 FLX Executive Manual RM42,148 543 443 503
1.3 FLX Executive CVT RM44,748 577 470 534
1.6 FLX SE CVT RM49,449 637 520 590

The calculation is based on 10% down payment and 2.9% interest under conventional/islamic loan. Waiting period for this model is less than a month and kindly contact us for further information at 019-3559448 (En Ihsan). Purchase with us and get lots of free gifts (Touch N Go, Smart Tag, Security Tinted Voucher, etc)! Click here to see our customers album : Click Here. Below are some pictures of our previous FLX customers:

About these ads

522 comments on “Proton Saga FLX – New Price List 2012

  1. any discount in saga flx?

  2. Hi,

    gaji sy RM2k, keje swasta baru 6 bulan. agk2 brpe bulanan?(budget RM550below) which one is better for my salary 1.3 FLX Executive or 1.6 FLS SE? I prefer auto.

    Thank you!

    • Hi betty, how much down payment are you willing to pay up front? If you purchase this model for a city use, then you should get 1.3 version but if you’d be travelling a lot with it, 1.6 would be better. SE 1.6 would be around RM 52+ with 10% down payment.

  3. Thank you for the info. Will contact your agent, Ihsan.

  4. Sy baru kje sebuln,.my salary around 1500.what doc should I prepare..is that I need to have guarantor?

    • Hi anis, jika saudari baru berkerja sebulan, saudari boleh lah menggunakan graduate scheme atau adakah anda ingin membayar down payment? Dokumen yang diperlukan adalah seperti berikut:

      1. Pay Slip (first month)
      2. Bank statement (3 months)
      3. Copy of IC
      4. Copy of License
      5. Offer letter from your company/organization.

  5. can i buy a car without any down payment? i just start working on jan 3rd…

    • Yes Kim, you can. However, it depends on the model and your basic pay. You can provide us the offer letter, pay slip of the first month, copy of IC, license and bank statement (3 months). Kindly contact us at 019-3559448 whenever you’re ready with the documents.

      • ok, my basic salary is 2500, after epf deduction it only left around 2200.. i wish to purchase saga flx 1.3 exec cvt (metallic if possible), i may get my license early march, as for bank statement, can i use asb?

      • Bank statement is essential because the bank would want to see the flow of your pay to the account. Btw, you can actually apply the loan prior to taking the license but you have to provide 3 pictures (passport size).

  6. Sy baru bekerja basic 1k…..agak2 bleh buat loan ke??prefer manual car…

  7. basic sy rm1.5k,lepas tak lau sy nak buat full loan untuk saga flx 1.3.(manual)

  8. Salam..nak tanya, tempoh bayaran bulanan spt yg diatas sahaja ke (7 tahun, 9 tahun)? kalau sy mampu, let’s say, 5 tahun, pihak tuan boleh uruskan? terima kasih..

  9. Hi,

    At the moment my salary is 2k+
    I would like to get the saga 1.6 flx
    -Is it possible? If yes, then please do elaborate on your grad scheme… how long is the loan for??
    -and how do i go about applying?
    -If i go for the 9 years loan, what documents do i need to submit and how long will it take?
    -Any eligibility criteria?

    thx for your time… :)

    • Hi AJ, the current interest rate under grad scheme loan is around 3.1% and the loan tenure is 9 years.

      OTR Price: RM 49,899
      Down payment : 0
      Interest : 3.1%
      Loan : 9 years
      Monthly: RM 591

      The documents you need to prepare includes payslip (3 months), bank statements (3 months), copy of IC, license and your degree/diploma certificate. Send us the documents and we’ll apply the loan for you. If you want to get the Saga, we’d recommend you to make a booking as there’s a limited stock. Kindly call us at 019-3559448 whenever you’re ready.

  10. thx for the reply… will do so when i make up my mind… thx… :)

  11. btw, does the care come with the body kit?

  12. I am staying in seremban, pls. let me know where is your showroom.

    • Our showroom is in Puchong, Selangor and it’d be great if you can contact us directly to discuss about this. We have had customers from perak, pahang, seremban and melaka. What we would recommend them is to contact us first and send the required documents for the loan application through email. once the application is approved then we can meet up for the buyer to sign the loan agreement.

  13. Hi, I finished my studies at stpm, so i cant get the grad scheme right?

  14. Actually the minimum requirement is a diploma certificate but how much is your monthly salary?

  15. kalau basic gaji 1.2k blh tk bt loan untuk saga flx 1.3(manual) tanpa menggunakan penjamin dan menggunakan sijil graduat sahaja=)

    • Yana, saudari memang memerlukan penjamin jika gaji basic saudari kurang daripada RM 1,500. Sijil graduan dapat membantu tetapi ia tidak mencukupi. Jika saudari mempunyai penjamin, bolehlah hubungi pihak kami untuk maklumat lanjut.

  16. Salam kpd tuan tanah,
    Sy telah bekerja di banyak company selama lbih kurg 3 bulan. Sebulan di company lain2 dan sy telah mndapat permanent di sebuah company pd bulan lepas. Gaji sy RM 2375 (Belum tolak epf 11% dan socso). Model proton saga mana yg seswai utk sy, auto atau manual? Sy lebih prefer kpd ciri2 keselamatan dan economy (jimat minyak).

    • Wasalam Dr, berdasarkan maklumat yang diberikan, kami mensyorkan agar tuan membeli model saga FLX 1.3 Auto dan kami boleh berikan diskaun kepada tuan jika tuan berminat. Jika tuan berkerja di bandar, digalakkan untuk tuan mendapatkan model auto kerana ia tidak memenatkan anda untuk menukar gear mengikut kelajuan. Jika tuan berminat, boleh hubungi pihak kami di 019-3559448 untuk membuat tempahan.

      • Boleh sy tahu berapa diskaun yg diberikan? Jika sy ingin menempah, apakah dokumen yg diperlukan? Untuk slip gaji, sy hanya ada 1 salinan slip gaji dr syarikat lama walaupun sudah 3 bulan sy bekerja. Adakah memadai dgn 1 atau 2 salinan slip gaji beserta dokumen2 lain yg diperlukan?

      • Berapakah lamakah diskaun itu akan berlarutan?

  17. Dr, dokumen lain adalah seperti bank statement, offer letter daripada syarikat baru, copy ic dan lesen. Diskaun itu hanya untuk bulan ini dan ia mungkin berubah pada bulan hadapan. Jika tuan berminat, boleh la hubungi kami di 019-3559448.

  18. salam,nk tanya sy bru keja 3bln…gji 1500 nk amek saga flx,monthly dlm 450..boleh ke?

    • Salam syikin, pihak kami perlu mengetahui latar belakang pekerjaan saudari sebelum membuat sebarang andaian. Berdasarkan gaji yang dipaparkan, saudari boleh mengambil graduate scheme. Sila hubungi pihak kami untuk mendapatkan maklumat lanjut.

  19. hai..saya gaji 1.5k..n minat ngn saga flx exec..agak2 macam mane procedure untuk dapat kn nye?

    • Hi Ikma, Ikma baru bekerja ye? Boleh ke kalau ikma dapatkan penjamin? Pada waktu ini, agak sukar untuk anda dpatkan pinjaman jika basic tidak memenuhi syarat. Jika ikma dapat penjamin, proses akan menjadi senang dan mudah.

  20. Saya kakitangan kerajaan dah berkhidmat 23 tahun. Saya minat saga 1.3 auto, gaji basic around 2,200. 0 down payment. 9 tahun pembayaran balik. Berapa sebulan perlu bayar dan saga 1.3 auto yg mana bersesuaian.

    • Hi Mar, anda sudah berkerja selama 23 tahun? Berapakah umur anda sekarang? Jika tuan ingin mendapatkan full loan, kami cadangkan agar tuan mengambil model auto standard. Pihak kami boleh cube membantu anda dalam proses mendapatkan pinjaman loan ini. Sila hubungi kami di 019-3559448

  21. Salam.sy da bekerja setahun n basic sy rm1200..sy nk tanya..boleh ke sy ambil graduate schme dan tidak membayar downpayment jika sy ingin mengambil kereta saga 1.3 flv(std) auto?sy sedia maklum..penjamin di perlukan untuk kes sy.

    • Yes maya, bagi kes maya, memang maya perlu dapatkan penjamin. Jika tidak, ia memang sukar bagi maya untuk mendapatkan kelulusan. Boleh cuba dapatkan penjamin?

      • boleh n…utk downpyment,sy mmg perlu byr @ tidak?

      • Kami mensyorkan pelanggan kami untuk membayar sebanyak mana yang boleh kerana interest rate yang dikenakan bagi loan kereta adalah sangat tinggi dan ia tidak berbaloi. Lebih elok jika saudari mempunyai 10% down payment kerana ia membantu saudari untuk mendapatkan kelulusan pinjaman dgn lebih mudah.

  22. LOAN INTEREST CAN I GET LOWER THAN 2.9%

  23. Salam, basic saya rm2k, swasta. Utk saga 1.3 auto, boleh tak quote kan utk saya berapa every month saya perlu bayar? Let say deposit rm2K, 9tahun. Utk model ni ade ape2 rebate tak? n any free gift..??

    • Wasalam anis, promosi terkini adalah seperti berikut:
      1. Proton Saga Auto Standard – RM 1,000 + Free gifts (RM 460) Interest 2.9%
      2. Proton Saga Auto Executive – RM 1,500 + Free gifts (RM 504) Interest 2.9%

      Jika anis berminat boleh lah hubungi pihak kami untuk mendapatkan maklumat tentang proses seterusnya. Terima kasih kerana menggunakan perkhidmatan kami.

  24. Assalam,
    Sy nak tny tentang scheme RM333 monthly tu. Ap syarat scheme tu? Berapa d/p yg perlu dibayar? Bagaiamana sy ingin perolehnya?

  25. HI,
    1) can you please quote your price for Saga 1.6 auto exec without body kit. As I’m looking forward to modifying the car myself later on so I don’t need the body kit.

    2) And can you also specify on what free gifts will be given?

    3) I’m going to be 21 on May and want to get the car on a 9 year loan without a down payment, I have only studied up till form 6 (salary 2k+/month). Can I do so and if yes, how much will my monthly instalment be?

    4) any way to get it on a lower interest rate?

    • Hi Tarsh, there’s no discount available for 1.6 model. 1.6 only comes with two variant, manual and auto. Both of them have bodykit. If you want to do full loan, your interest could be around 3.1%. If you want to get a lower interest rate which is around 2.9%, you should provide a guarantor.

      • Hi, i will only buy the car once i turn 21. Is my salary not sufficient to get the flx se? Why the need for a guarantor may I ask?

      • We understand that you want to purchase proton saga with a full loan. However, your basic salary doesn’t meet the minimum requirement to do so. If you want to go for graduate scheme, then you may not need a guarantor.

      • so if i pay the 10%, i can get a loan without a guarantor? right? because my mum doesnt work…

  26. Boleh saya tau calculation RM460 every month tu utk full loan ke atau 90% loan??
    Boleh tak saya dapatkan interest rate yg low dari 2.9%?

    -TQ-

    • Maafkan pihak kami anysz. Ia berdasarkan deposit RM 2k seperti yang dinyatakan oleh pihak saudari dalam entri sebelum ini. Jika saudari berminat boleh lah hubungi pihak kami di 019-3559448 untuk membuat temu janji.

  27. salam…nak tanya, bagaimana kalu seorang ibu/kakak yang tidak punya lesen, hendak menghadiahkan anak/adiknya sebuah kereta baru. bagaimana dengan pinjaman bank ye? adakah bank memerlukan peminjam yang mempunyai lesen memandu? terima kasih.

    • Wasalam, jika begitu, si ibu perlu perlu menyediakan dokumen seperti bank statement, pay slip, dan copy of IC. Si anak pula perlu memberikan dokumen seperti lesen memandu dan copy of IC. Jika tuan berminat, boleh lah hubungi pihak kami di 019-3559448 untuk membuat tempahan.

  28. saya berkerja di bank dengan gaji bersih rm1400..gaji keluar 22hb..n 7hb OT masuk dlm 700++..layak x saya beli saga flx SE at d/p 5000…atau flx exec basic auto..

    • Hi marz, pihak kami rasakan jika marz beli flx exec auto, marz mungkin tiada masalah untuk mendapatkan kelulusan pinjaman. Jika marz betul2 ingin mendapatkan Saga SE, pihak kami boleh cuba tolong marz untuk mendapatkan nya. Kami ada promosi discount bagi flx exec auto jika marz berminat. Boleh la hubungi kami di 019-3559448.

  29. saya berkerja di jabatan kerajaan,gaji sy setelah di potong tggl rm7++ jd layak x jika sy ingin membeli saga flx standard dgn mengguna seorg pnjamin iaitu suami sy berkrja di jab kerajaan juga yg gaji lbh kurg sy setelah dipotong.?

  30. basic saya rm1320 + elaun rm545 dan suami saya rm1165 + elaun rm525

    • Ekin, berapa down payment ekin boleh buat? Boleh buat joint income loan dengan si suami and pihak kami cuba tolong dapatkan kelulusan jika saudari berminat, kerana ia adalah satu-satunya cara untuk mendapatkan kelulusan daripada bank. Boleh hubungi kami di 019-3559448 jika ekin sudah bersedia.

      Sediakan salinan ic, lesen, pay slip 3 bulan dan bank statement 3 bulan. Si suami perlu ada salinan ic, pay slip 3 bulan dan bank statement 3 bulan.

  31. hi, i am a foreigner and want to inquire on how to get the 1.3 standar/exec cvt. my monthly salary is around 5.8k. what are the documents needed and how much deposit is required? thanks.

    • Hi Maria, we can handle that for you. There are terms and conditions apply to non-citizens as you need to pay at least 20% down payment, which is around RM 8-9k, and your loan period cannot be more than 5 years. Unless you can find a local guarantor. Kindly contact us at 019-3559448 if you are interested to set an appointment. We look forward to hearing from you soon.

  32. hi. i want to buy a saga flx MT metalic. but, before that i need to trade in my kia spectra 2003. can you help me? do you have any option of trade in??

  33. hi,
    Saya nak tanya, saya berminat untuk tukar ke saga 1.3 auto. Skrg saya pakai Viva.
    Gaji bersih saya skrg dalam 1600. Klu nak apply 0 down payment, brp anggaran bayaran bulanan?

  34. saya kerja kerajaan, selama 17 tahun gaji saya rm4325 +rm1000 elaun- tapi gaji bersih saya rm3074,saya berminat proton saga 1.3auto exec full loan,adakah saya layak ,berapakah ansuran untuk 9 tahun.

    • Zaman, berdasarkan maklumat yang diberikan, ia tidak mempunyai masalah. Berikut adalah maklumat tentang bayaran bulanan:

      OTR Price: RM 44,761
      Down payment: RM 0/=
      Interest: Anggaran 2.9-3.0%
      Tenure: 9 years
      Monthly:RM 523

      Jika tuan berminat, sila hubungi pihak kami di 019-3559448 dapatkan free gifts dan promosi yang terbaik daripada kami.

  35. hi there, i’m interested in getting saga flx exec basic auto…however, my salary rm1200/nett + rm4++ per month…am i eligible in getting one…n how much is the d/p required…do my loan require guarantor? If my brother working in celcom under contract…can he be my guarantor…really appreciate your attention…tq

    • Hi ana, based on your basic salary, yes you need a guarantor and your brother can be one. Preferable amount of down payment is 10% but the more the better. You can provide copy of your ic, license, bank statements, and pay slip.

  36. hi..
    Sy ni kakitgn kerajaan dengan gji basic rm1350 + elaun rm265 n gji bersih dlm rm1290, layak ke klu sy nk bli saga1.3 standard cvt dgn bayaran d/p 10% n seorg gurantor y kje swasta dgn gji rm2k… bpe monthly payment?

    • Hi mas, berikut adalah cara pengiraan bagi kereta Proton Saga Standard CVT dengan bayaran 10% down payment:

      Model :
      1. Standard 1.3 (S) RM 41,361 – Bulanan RM 435
      2. Standard 1.3 (M) RM 41,811 – Bulanan RM 439

      Jika saudari berminat, boleh lah hubungi pihak kami di 019-3559448. Dapatkan promosi free gifts kami dan hubungi kami untuk maklumat lanjut. Pihak kami akan cuba membantu anda.

  37. Hi, this is not relevant to proton saga but instead Proton Tuah… If i would like to go for the car that is priced at 75000, what should my basic be? because my basic is 2000 but my overtime and all comes up to around 500 and bonus around 300 so roughly around $2500 OR $2800 monthly… will you be able to apply for a loan for me if i get the car from you???

    • Hi Zaman, thank you for using our online service. May us know how much money will you pay for the down payment? If you are going for the high spec, guarantor is needed even if you pay 10% down payment.

  38. my basic only 13xx.. plus over time =15xx.. if I only Wan to pay 1000 down payment , to get 1.3 FLX Executive -CVT.. CAN? and some I can get full loan??

    • joanne, you need to have a guarantor as your basic pay doesn’t meet the minimum requirement. If you go for full loan, it’s a bit hard for you. We’d recommend you to pay some amount of down payment to get this model.

  39. Assalamualaikum. Boleh saya bertanya. Saya berkerja swasta, sudah 4 tahun berkerja, basic RM1080, gaji bersih RM1500-1700. Gaji kasar RM1700-1900. Sudah berkahwin, tapi isteri tidak berkerja, suri rumah sahaja. tidak pernah ada record hutang, pinjaman atau buat hutang apa-apa sekali pun. Rumah sendiri diatas tanah mak saya. sekarang saya nak bertanya, saya tahu sekarang syarat nak membeli kereta sudah ketat. Jika macam saya ni nak membeli kereta proton saga flx 1.3 auto solid baru tanpa penjamin boleh tak? sebab isteri saya tak berkerja, jadi tak boleh lah nak buat join income. Dan berapa deposit kalau macam saya ni nak lulus buat pinjaman beli kereta ni tanpa penjamin & basic saya yang tak sampai RM1500 ni? itu sahaja saya nak bertanya. Maaf kalau ada salah silap.

    • Salam Adi, minta maaf kerana lambat membalas komen anda. Gaji adi tidak memenuhi syarat dan adi juga sudah berkawin. Agak sukar bagi bank untuk memberikan adi kelulusan pinjaman. Adi ada banyak saving? Boleh keluarkan down payment dalam 20%?

      • Assalamulaikum. Emm, terima kasih kerana memberi maklum balas. Boleh saya bertanya sekali lagi, maaf kalau saya banyak bertanya. Bukan apa, untuk menambah pengetahuan saya. Jadi maksud saudara walaupun basic saya tak sampai RM1500, tapi contoh kalau saya letak deposit dalam 20%, boleh buat pinjaman kereta walaupun tiada penjamin & basic saya tak sampai RM1500 ni ke? Kalau betul apa saudara cakap, letak deposit 20%, boleh buat pinjaman kereta tanpa ada penjamin & basic tak payah RM1500, lega lah hati saya. Saya tiada masalah pasal duit, cuma beban pasal penjamin & basic RM1500 ni. Maaf sekali lagi ye saudara kalau saya banyak tanya & menyusahkan saudara.

      • Wasalam, Adi jangan risau. Pihak kami cuma sibuk sedikit membalas komen-komen orang lain. Jika 20%, mungkin pihak kami boleh cuba membantu pihak adi kerana untuk pengetahuan adi, bank memang sudah mengetatkan proses mendapatkan kelulusan pinjaman kereta. Adi boleh sediakan salinan ic, lesen, payslip 3 bulan, bank statement 3 bulan dan job offer letter (jika ada). Boleh hubungi 019-3559448 untuk membuat temu janji.

  40. HI
    saya baru 2bulan berkerja..my basic is rm1600..so can i get loan for saga flx exec auto without guarantor..i can pay rm2000 as a d/p ..can i use graduan skim..but i haven’t graduate yet..

  41. sy nak tanya. isteri sy bekerja di syarikat swasta. berminat saga flx 1.3 standard. bacis rm1195. gaji kasar 1800 + ot gaji bersih rm1500. kalau byr deposit 2k. berapa bayaran bulanan selama 9 tahun. adakah sy perlu dapatkan penjamin.

    • Salam, jika si isteri ingin mendapat kereta tersebut, lebih elok untuk dapatkan joint-income loan suami-isteri. Dengan ini, bank dapat memberikan kelulusan dengan lebih mudah. Tuan berminat dengan model auto atau manual? Tuan juga boleh menggunakan calculator online kami di {http://www.mybestcardealer.com/find-a-car/payment/} dan gunakan interest rate 2.9% sebagai anggaran.

  42. Salam..sy berminat dgn model saga flx exc (auto),kalau ambik full loan kena ada penjamin jgk ker..bagaimana pula kalau bayar d/payment dlm rm4k..dalam 9 thn,bln2 berapa?…basic sy skrg + gj bersih =rm1500++

    • Salam Noraisyah, kami sarankan agar saudari membayar RM 4k tersebut dan juga dapatkan penjamin. Kami khuatiri pihak bank tidak dapat memberikan kelulusan kepada saudari.Jika saudari dapat sediakan penjamin dan membayar down payment, mungkin saudari akan mendapat interest serendah -+ 2.9%. Jika saudari berminat, boleh lah hubungi kami di 019-3559448.

  43. saya berusia 33 tahun dan baru lepas menghabiskan ijazah pada bulan 12 tahun lepas. saya belum mendapat skrol kerana universiti saya menganjurkan majlis graduasi pada bulan oktober pada tiap2 tahun. tapi saya mempunyai slip seluruh keputusan pembelajaran saya dari awal semester hingga ke akhir semester. saya mula bekerja pada bulan februari lepas dgn basic rm 1.2k dalam tempoh percubaan dan sekarang saya telah di terima bekerja mulai 1 april 2012 dgn kenaikan basic kepada rm 1.5k. sebulan. sekiranya dicampur overtime, gaji saya akan mencecah rm 1900 tanpa pemotongan epf. saya ingin memiliki saga 1.3 flx manual, adakah saya memerlukan guarantor bagi tujuan itu? dan adakah saya layak mendapat skimlepasan ijazah? dan adakah boleh trade in kereta kancil yang saya miliki sekarang dgn saga 1.3 flx manual? kereta kancil itu sudah habis bayar.

    • Salam noor, pihak kami hanya ingin dapatkan kepastian. Umur anda 33 atau 23? graduan scheme hanya diberikan kepada pembeli yang berumur 30 tahun dan kebawah. Anda dinasihatkan untuk mendapatkan penjamin untuk mendapatkan kelulusan dengan lebih mudah kerana basic anda tidak memenuhi syarat. Jika tuan berminat, pihak kami juga menguruskan trade in dan ia boleh dijadikan sebagai down payment. Hubungi kami di 019-3559448 untuk maklumat lanjut.

  44. basic gaji saya rm1500 dan elaun tetap rm100.gaji bersih rm14++,adakah saya layak untuk membeli saga auto standard dp rm2k.

    • Salam Har, you perlu dapatkan penjamin kerana bank amat ketat dalam pemberian kelulusan pinjaman. Jika Har dapat penjamin, pihak kami boleh bantu tanpa masalah. Sila hubungi pihak kami di 019-3559448 untuk maklumat lanjut.

  45. Hi..
    sy skrang bkrja di syarikat swasta da 3bulan,bleh ke sy dptkn saga flx se dgn d/p 5k tnpa pnjamin,klu basic gaji sy 1500 n elaun tetap 300..mintk pndgan anda?

    • Salam Eira, eira perlu dapatkan penjamin jika eira ingin membeli kereta Proton Saga SE. Adakah ibu atau bapa iera masih berkerja?

      • Ya,mereka masih bekerja,ayh saya ade bisnes sndiri,n bank cmpny die msih on cuma die xde pay slip,kne sertakan bank statment ke?ibu sy brkrja sbgai kakitangan krjaan tp klu blh sy xnk gnggu wat pnjmin ibu sy sbb die ade niat nk beli kereta lg untuk die,mgkn sy trpaksa wat pnjamin ayh sy..

  46. salam.. sy dya.. nk tanye tntang graduan scheme tu.. sy nga praktikal n lagi 6 bulan akn grad,, monthly elaun sy RM1k . if sy nak beli kereta saga pkai grad scheme tu bboley x? n if sy bg deposit rm 2k bley x? bpe monthly installment sy ek..

    • Wasalam dya, saudari tidak layak untuk memohon pinjaman kerana saudari masih belum berkerja. Jika saudari berminat, saudari perlu dapatkan ibu atau bapa yang masih berkerja untuk menjadi penjamin saudari. Adakah dya boleh dapatkan penjamin?

      • ada.. ibu sy umur dlm 47 tahun n still bekerja..layak jd penjamin..bleh ke?

      • Boleh, tidak menjadi masalah. Boleh hubungi kami di 019-3559448 dan saudari boleh membuat temu janji dengan pihak kami. Sila sediakan dokumen seperti berikut:

        1. Copy of your Matrix Card (Student ID)
        2. Your bank statement (if any) – where allowance is deposited
        3. Copy of your IC
        4. Copy of your license

        Your mom should provide copy of her IC, bank statements (3 months), pay slips (3 months). Should you have any further questions, give us a call at 019-3559448. Our consultants would be happy to assist you. Thanks

  47. salam.. saya sudah bekerja selama 5 tahun dalam perhotelan dan gaji basic rm690, pendapatan sebulan selepas dicampur point (sistem perhotelan) gaji akan menjadi rm 1500+. boleh ke saya membeli saga flx dengan deposit 10%? kalau garentor diperlukan, bolehkan orang yang sudah pencen (kerajaan) menjadi garentor.

    • Wasalam Lena, yes saudari perlu dapatkan penjamin dan berapakah pencen bulanan penjamin tersebut? Dengan adanya penjamin, ia boleh membantu saudari untuk mendapatkan pinjaman dengan lebih mudah. Sila siapkan dokumen seperti salinan ic, lesen, pay slip, bank statement. Guarantor pula sediakan slip pencen, bank statement dan salinan ic. Jika ada buku saving atau asb pon boleh membantu.

      • pencen bulana pejamin (ayah) rm700, boleh lepas ke?

      • Pencen ayah mungkin tidak dapat membantu saudari, dan jika saudari betul-betul berminat, sila hubungi pihak kami di 019-3559448. Pihak kami boleh cuba bantu submit dokumen kepada bank, jika ia diluluskan, mungkin itu rezeki saudari. Hubungi kami jika berminat.

  48. salam
    saya nk bertanya adakah promosi utk saga flx cvt (auto) pada bulan april?thank you

  49. salam
    saya berminat dgn saga flx ctv auto…is there any discount promotion in april?

    • Wasalam tuan, model Standard or Executive? Boleh hubungi kami esok di 019-3559448? Pihak kami akan menerangkan segala maklumat tentang proses pembelian kereta dan kita boleh juga berbincang atau berunding tentang promosi yang sedia ada.

  50. can u please explain to me how the grad scheme works….

    • Hi there, grad scheme would be best for those who just graduated and find a hard time to spend/pay some money for down payment. Grad scheme would allow them to get a full loan but it is highly dependant on your eligibility.

  51. salam..saya bekerja dgn bnk dgn bsc rm1400 dan bru ada slip bru sbln..n tunag saya plak bsc rm 1008+elaun+ot and tolak smua2 blnn dia akn dpt rm 1600-rm 1800 kdg2 blh cecah rm 2000..klu kmi nk wat laon kereta..blh ke?gna payslip tng or sy?saga flx 1.3 manual…

    • Wsalam Rozi, jika nama kereta itu akan didaftar menggunakan nama saudari, lebih baik saudari menjadi buyer dan tunang sebagai penjamin. Pihak kami boleh cuba bantu jika rozi berminat. Sila sediakan salinan ic, lesen, 3 bulan pay slip dan 3 bulan bank statement.

  52. Hi..gaji basic sye rm16++..saya berminat 1.3 FLX Standard CVT..saya tdk mmpunyai msalah utk mmbayar d/p 10%..bolehkan saya mmbuat pinjaman tanpa penjamin dan apakah syarat pinjaman jika tiada penjamin?TQ

    • Salam ana, jika saudari tidak mempunyai penjamin, saudari perlu memberi salinan degree/diploma berserta dengan salinan ic, lesen, pay slip 3 bulan dan bank statement 3 bulan. Pihak kami boleh cuba bantu saudari untuk mendapatkan loan tanpa penjamin. Jika ana berminat, boleh hubungi pihak kami untuk membuat temu janji.

  53. Salam…kalau gaji saya 1.8k,tapi bila tolak epf dan socso dpt around 1.5k blh tk buat loan untuk 1.3 FLX Standard CVT tanpa menggunakan penjamin dan menggunakan sijil graduat sahaja?boleh saya tau interest rate yg dikenakan?

    • Wasalam ris, yes pihak kami boleh tolong. ris cuma perlu sediakan salinan ic, lesen, pay slip 3 bulan, bank statement 3 bulan dan slip degree/diploma. Jika ris sudah ada semua dokumen, ris boleh hubungi pihak kami di 019-3559448.

      PS: Interest rate 3.1% ditawarkan oleh bank islam bagi grad scheme. Promosi hingga akhir june 2012 sahaja.

  54. salam, my basic is RM 1447, after dh tolak epf, socso dpt dlm RM 1260 something lah tp sya pnya o.t plus dlm gaji skali sebulan dlm RM 420 something lah + balance basic gaji RM 1260. boleh ker sya nk amik 1.3 FLX Executive Manual, and then sya bayar 10% downpayment.. boleh ker sya pnya dpt loan utk purchase kereta nie.. sya x de ape2 commitment lgi byr dgn bank sebelum nie..

    • Wasalam aciq, pihak kami boleh cuba bantu tetapi aciq perlu sediakan penjamin. Pihak bank tidak akan mengambil kira OT dalam pengiraan. Jika aciq ada ibu/bapa yang masih berkerja, atau adik beradik yang boleh jadi penjamin. Jika tidak, pihak kami tidak boleh membantu aciq. Hubungi pihak kami di 019-3559448 untuk maklumat lanjut

  55. salam…saya nak tanya ni,saya kerja swasta gaji saya rm1400+ot dapatlah 2000 lebih,kalau saya nak beli kerata saga flx saya nak kena ada penjamin dan deposit ke..kalau saya bayar deposit rm4000,berape bayaran bulanan…

    • wasalam shah, mengikut maklumat yang diberikan, shah memang memerlukan penjamin kerana gaji basic shah tidak menepati syarat. Jika shah tiada penjamin, pihak kami boleh cuba submit dokumen ke bank untuk dapatkan jumlah loan yang boleh dilakukan.

  56. hi salam…just want to ask…my mom is interested to buy saga 1.3 std auto for my lilttle sis…if we pay down payment roughly rm34k…how much do we need to pay monthly..thanx

    • Hi elyana, the minimum amount of car loan you can apply for is RM 20k. Let’s say your loan is RM 20k, RM 233 is what you have to pay monthly for 9 years, RM 286 for 7 years. Kindly give us a call at 019-3559448 if you would like to set an appointment with En Ihsan.

  57. Hai,

    gaji saya RM 1700 dan saya berminat dengan 1.3 FLX Standard CVT adakah sya memerlukan penjamin. dan berapa dawn payment yg diperlukan untuk byrn bln sbyk RM 350.

    • Hi,

      Down payment anda hendaklah lebih besar daripada RM 10k untuk mendapatkan bayaran bulanan serendah RM350. Jika tuan berminat untuk membeli dengan pihak kami, boleh hubungi pihak kami di 019-3559448.

  58. salam,..
    skrg nie nama sya blacklist kat ctos..sbb dlu sya jdi penjamin kpd kawan sya..so,skrg nie sya ingin beli kereta..dlu sya pernah apply,tp xlulus disbbkan sangkut dgn ctos..sya nk tanya,ade x jalan laen selain m’byr pda pihak ctos..sya skrg dah brkerja slama sthun..gaji basic rm1550 + fix elaun (rm 750) = rm2300..

  59. Salam
    Saya berminat dengan Saga 1.3 FLX (A). Pendapatan rm3k above. Budget bulanan kereta adalah rm400. Berapa d/payment yang saya patut bayar? Berapa interest rate yang dikenakan dan untuk berapa tahun. Sekiranya 0 d/payment, berapa bayaran bulanan yang saya patut bayar? Thanks.

  60. hai there i would like to servey the monthly payment for saga flx 1.6 if i would pay RM 2k for down payment for 7 or 9 years..i prefer auto.

    • Hi anutra, 1.6 model only have the auto transmission.

      Model: Proton Saga FLX 1.6 SE Auto
      Price: RM 49,449
      Down payment: RM 2,000
      Interest: 2.85-2.9%
      Monthly: RM 678 (7 years) and RM 552 (9 years)

      Let us know if you are interested or you can give us a call at 019-3559448.

  61. As salam, suami saya mahu membeli kereta tapi nak tanya kereta yg mana sesuai dibeli kalau basic dia rm 1000 + elaun 300…kereta proton saga atau viva? kalau perlukan penjamin sy akan menjadi penjaminnya..basic saya rm 1000… Thanks…

    • Wasalam, jika basic seperti itu, pihak kami sarankan agar tuan mengambil viva. Tetapi, jika saudari sudah berkeluarga, lebih elok utk ambil proton saga flx auto standard. Pihak kami boleh cuba bantu dan penjamin amat diperlukan bagi kes ini. Boleh sediakan dokumen and berjumpa dengan pihak kami.

  62. Hi Bro,kalau nak tradein Azanza tahun 2006 untuk beli saga berapa boleh offer?just anggaran,kereta saya accident free

    • Hi, boleh, pihak kami boleh uruskan trade in. Boleh hubungi pihak kami di 019-3559448 untuk dapatkan maklumat trade in tersebut? Sila nyatakan baki hutang dan juga model penuh kereta ketika hbungi pihak kami. Baki hutang boleh di check di bank dimana pinjaman dibuat.

  63. Hi,
    Saya baru mula bekerja 3 bulan di syarikat swasta. Basic RM1800 belum tolak epf socso. Boleh ke saya nak beli Saga SE 1.6?

    • Hi ajai,

      Berapakah down payment yang ingin ajai lakukan? Ajai boleh sediakan slip degree/diploma? Ajai boleh dapatkan penjamin (jika bank perlukan)?

      • Down payment RM2000. Saya ade slip diploma graduate tahun 2009. Umur saya 25 tahun. Kalau tanpa penjamin boleh tak?

      • Hi ajai, pihak kami boleh cuba dapatkan pinjaman melalui grad scheme tetapi peluang untuk dapatkan klulusan amat tipis. Jika ajai ingin mendapatkan model ini, ajai kena tunggu dalam sebulan bagi model putih dan sebulan lebih bagi warna hitam. Pihak kami sarankan agar ajai mengambil model 1.3 Executive jika ajai berminat. ajai boleh sediakan dokumen seperti berikut:

        1. Salinan IC
        2. Salinan Lesen
        3. Salinan Pay slip (3 bulan)
        4. Salinan Bank statement (3 bulan)
        5. Salinan degree/diploma slip

  64. hi…
    sy berminat dengan proton saga
    gaji sy dalam rm1600 tapi sy dh ada loan untuk kereta viva.
    Jika saya ambik proton saga adakah loan saya akan lulus dan berapa down payment?

    • Salam Lidya, apakah model yang ingin dibeli? Berdasarkan gaji saudari, adakah saudari berminat dengan model Proton Saga Standard 1.3 CVT? Jumlah down payment boleh kurang daripada 10% dan ia juga bergantung kepada kelayakan.

      Adakah lidya boleh dapatkan penjamin sekiranya perlu? Ini kerana nama lidya sudah ada untuk kereta viva sepertimana yang dipaparkan. Boleh hubungi En Ihsan di 019-3559448 dan En Ihsan boleh cuba bantu.

      • jika saya ingin membuat full loan,boleh atau tidak? jika tidak menggunakan penjamin boleh lepas ke tidak..

  65. Hi lidya, ia agak sukar kerana komitment lidya yang tinggi. Berapakah gaji bersih lidya? Adakah lidya ingin trade in viva tersebut?

  66. I’m staying in Setapak Garden,…quite near to Festival City in Danau Kota,Setapak,Kuala Lumpur…there is a Proton Branch in Si Rampai…i would like to know whether i can make payment using the credit card…tanks.

    • Hi Khu, have checked your email? We have sent you the quotation and what’s the payment for? Our branch is not there and are you planning to purchase from us?

      • I got the quotation the other day…thanks…loan RM25000…balance pay by credit card…boleh kah….let me have your showroom address…telephone number…person i should contact…sent me a mail.

  67. Hai,
    basic gaji saya RM1700 dan sy lpasan diploma. Saya nak apply utk skim graduan dan ingin beli kereta saga flx se.
    Tapi saya ade masalah dgn appoinment letter. Saya dah keje sebulan dan still x dpt app letter. So skg bole ke guna slip gaji bulan pertama sbgai bukti?
    Dan perlukah saya guna penjamin? Lepas x?

    Tq.

    • Hai riana, pihak kami boleh cuba dapatkan pinjaman tersebut. Saudari tidak perlu sediakan job offer letter kerana saudari sudah mempunyai pay slip yang pertama. Jika miss riana inginkan Saga SE, miss riana perlukan penjamin. Pihak kami akan telah hantarkan quotation ke email saudari.

  68. kalau saya provide down payment sebanyak 3000, adakah masih memerlukan penjamin?

    • Hi miss riana, saudari baru mula berkerja (kurang daripada setahun) dan gaji saudari tidak memenuhi syarat minimum. Jika saudari dapat sediakan penjamin adalah lebih baik. Jika tiada penjamin, pihak kami boleh try cuba dapatkan kelulusan bagi pihak saudari dan kami perlukan dokumen seperti yang telah ditulis di dalam email.

  69. gaji bersih sy RM1600.sy brminat dgn flx 1.3 standart at (m). kalau dp rm3000 boleh x? dan berapa bulanan yg sy perlu bayar?

    • Hi and Salam Nieza, berdasarkan gaji bersih tersebut, ya pihak kami boleh cuba dapatkan kelulusan pinjaman bagi pihak saudari. Bayaran bulanan adalah dalam linkungan RM 446 berdasarkan down payment RM 3,000.

  70. sy nk tnya, saya basic RM1300 sebulan. tp stiap tgh bln dpt allwnce RM500. means sebulan sy dpt RM1800. tp dlm pay slip cuma tulis RM1300 je. dlm bank statemnt ade la tnjuk duit masuk RM1300 & RM500 tu. layak x utk sy apply saga 1.3flx sntdrd? sy bru kje 4 bln d legal firm. berminat untuk ambil saga. . saya tiada komitment lain… dan kalau perlukan gerento, brp minimum gaji gerento yg d perlukn?

    • Salam ayu, di dalam offer letter, adakah elaun RM 500 tercatat di situ? Jika ya, mungkin saudari tidak memerlukan penjamin. Jika tidak, saudari perlukan penjamin ibu/bapa/adik beradik yang gaji lebih dari RM 2,000. Boleh hubungi kami di 019-3559448 jika saudari berminat.

  71. tp encik, dlm offer letter xde nyatakan elaun tu. sy start dpt elaun2 pon pd bln ke2 bekerja shngga skrg (hmpir 5 bln). tp HR departmnt mgkin boleh sah kan sbb staf lain yg bekerja 1 departmnt ngn sy pon mmg dpt alwnce 500 tu. so, mknanye, sy kne cari gerento jgk la eh. lau selain ibu bapa N adk brdk, sdra mara boleh x?

    • Yes ayu, sedara mara pon boleh jadi penjamin. Itu tiada masalah. Jika ada penjamin, mungkin saudari tidak perlu sediakan salinan degree/diploma tersebut. Saudari boleh berikan kami salinan IC, lesen, pay slip 3 bulan dan bank statements 3 bulan. Bagi pihak penjamin, saudari sediakan salinan IC, pay slip dan bank statements. Jika saudari ada sebarang soalan, sila hubungi En Ihsan di 019-3559448 untuk membuat temu janji.

  72. dan lg 1, sy ade transcript complete dr sem 1 hngga 6 (diploma) , tp msh belom convo sbb ade masalah ckit dgn phk kolej, da hmpir 3 thn tertangguh. kiranya masih tergantung la. leh guna skim siswazah x atau better sy guna payslip, offer letter dan bnk statemnt je (cara biasa)

  73. salam,

    saya nak tanya.saya sudah bekerja selama 5 bulan di sebuah syarikat swasta.basic gaji 2000.sy berminat dengan saga flx SE.saya boleh bayar downpayment 2000.masalah saya ialah lesen saya dah mati dan ade masalah saman dengan JPJ so tak boleh renew sampai tarikh sebut mahkamah.boleh ke saya nak beli kereta tu?

    • Salam Abu,
      Jika tuan ingin dapatkan pinjaman tanpa lesen, hanya satu bank shaja yang boleh digunakan iaitu AmBank. Jika Abu berminat, pihak kami boleh cuba apply bagi pihak tuan dan tuan hanya perlu hubungi pihak kami dan sediakan dokumen yang diperlukan seperti salinan IC, pay slips 3 bulan, bank statements 3 bulan. Lebih elok jika Abu dapat buat booking kerana tempoh tunggu bagi model SE adalah dalam lingkungan 1-2 bulan bergantung kepada warna.

  74. hi..tunang saya berumur 23 basic rm1400 + elaun rm250, sudah bekerja 4thn. Plus, dia juga buat part time di tempat kerja saya gaji sekitar rm400-rm500 sebulan. tidak pernah ade ape2 hutang dgn bank. dia nak ambil kereta saga executive. d/pyment dlm rm10k..boleh lepas ke loan bank? perlu gerentor x? boleh x bapa dia seorg pesara polis jd gerentor atau saya sbgai tunang dia jd gerentor basic rm1400. kami agk runsing dgn gerontor.

    • Hi Tasha, pihak kami boleh cuba dapatkan pinjaman tanpa menggunakan penjamin. Tetapi pihak kami menasihatkan supaya tasha boleh jadi penjamin kepada tunang tasha kerana ia dapat membantu beliau utk mendapatkan pinjaman dengan lebih mudah. Tasha boleh minta tunang tasya sediakan dokumen yang dipaparkan di dalam email quotation yang pihak kami akan hantar sebentar lagi.

  75. Salam, nak tanya kalau saya miniat kat FLX 1.3 auto standard yg berharga 41.XXk, boleh tak saya bagi 50% dr harga itu dan selebihnya baru ambil loan bank? Dan apa kriteria yg bank tengok utk bagi interest rate 2.8-2.9%?? terima kasih!

    • Wasalam, Criteria untuk mendapatkan rate seperti itu termasuk gaji bersih, jumlah down payment, jumlah loan, etc. Jika saudara/i berminat, saudara/i boleh mendapatkan rate itu tanpa masalah kerana down payment saudara/i yang besar. Ia juga membantu saudara/i untuk mendapatkan kelulusan pinjaman dengan sangat mudah.

  76. salam..saya pelajar yang masih menuntut di Institut Perguruan yang mendapat elaun bulanan sebanyak RM1300 sebulan.jika saya nak ambil 1.3 full spec auto dan saya down payment RM5000, perlu penjamin tak? boleh tak pihak tuan calculate bayaran bulanan saya untuk 9 tahun dan ada rebat atau apa2 free gift untuk pembelian nanti?tqvm

  77. Salam,basic gaji saya RM1800.berapakah jumlah minimum deposit yang perlu saya bayar untuk beli sebuah kereta proton saga flx se 1.6?

  78. hye..saga 1.6flx se tu ade discount x? sy nk bt graduan scheme, my basic salary is 2.2k blm deduct epf n socso…how much will i pay per month? and wat is the free gift i will get from u? and lastly, loan ni based on 1 bank je ke? or mcmna?

    • Hi renny, we will send you the quotation shortly. Thanks.

      • salam. Sy kerja swasta. Umur 32 tahun belum berkahwin. Gaji basic RM 2000 + baru mula kerja baru selama 4 bulan + tiada potongan epf. Sekarang bulan ke-4, sy baru saja dapat confirmation letter dgn kenaikan basic sebanyak RM 200. Total gaji kasar sekarang RM 2200. Gaji bersih = RM 1800. Sy nak apply loan. Saya minat saga tetapi tidak tahu spec mana yg sesuai dgn gaji saya. Sy tidak mempunyai lesen memandu, tidak ada penjamin dan ingin buat full loan. Adakah saya layak? Terima kasih.

  79. Hi I would like to ask if there is any manual variant for saga 1.6? When I checked the proton website, I cannot find the model for 1.6 manual. Thank you.

    • No, only auto is available for 1.6 model. Are you interested with auto? The price is around RM 49,899.

      • But in one of your replies (on 11th March), you mentioned that 1.6 model comes with two variants: manual and auto. That’s why I asked you. Maybe I will wait for 1.6 manual. Anyway, thank you very much :)

  80. Hi, saya berminat dengan proton saga. Gaji bulanan RM2500++. Kalau ansurans bulan nak bayar dalam range RM400-500. Berapa downpayment yang perlu dibayar dan untuk berapa tahun?

  81. My basic salary is RM2800 and my net salary after EPF and TAX deduction is around RM2466+. I am eligible for to apply full loan for Saga FLX SE.

  82. salam,,nak tanya,,kalau nak trade in proton lama ke saga flx boleh x??

  83. Salam….saya berminat nak beli saga fl 1.3..gaji $1750,selepas potong loan personal dan loan lain ,gaji bersih $1250, saya nak deposit 6k,telah berkhidmat dgn krajaan 4 thn & telah confirm kej..bole tuan uruskan dan kalau bole saya tak nak ada penjamin..

    • Wasalam, model saga fl yang mana satu? FLX ke FL? Standard/Executive? Pihak kami boleh cuba bantu saudara/i. Hubungi pihak kami di 019-3559448 jika ada sebarang pertanyaan dan sila sediakan dokumen seperti salinan IC, lesen, pay slips 3 bulan dan bank statements 3 bulan.

      • Salam,

        saya ingin mendapatkan saga fx standard, untuk kegunaan turun keja…kalau bole sy tak nak ada penjamin,sebab kesukaran mendapat menjamin untuk menjamin saya..bole bank approve loan saya dan saya bole top up lagi sehingga 8k jika bank apprve loan?bole tuan bantu saya?

      • Wasalam, sebenarnya bank amat prihatin jika gaji bersih di bawah RM 1,500. Parent tak boleh jadi penjamin ke?

  84. Salam,

    Rasa nya tak dapat parent saya jd penjamin memandangkan teleh pencen pada tahun 2006. sebab tu saya nk up kan down payment klo bank tak approve loan…

  85. salam..
    sye nk ty kalo name blcklist boleh tlg wat kn loan x? bru2 ni sye ade try wat loan,tp xlps..atau ada cra lain spya loan bley lps..
    boleh tuan bantu saya? xingt nak ambik flx 1.3 cvt..tq

    • Kalau sudah try, maybe memang tak boleh. Kalau blacklisted kerana pinjaman bagi loan kereta, atau personal loan lebih RM 20,000, itu memang tiada harapan sebenarnya. Bank amat ketat sekarang ni.

  86. salam…

    saya berminat nk beli saga flx standard.Gaji bulanan 1800 selepas potongan epf dan socso gaji bersih 1600.dh kerja selama setahun.Tiada komitment lain dan tiada penjamin.Down payment 4K.

    • wasalam mia, mia boleh apply pinjaman melalui skim graduasi dan interest dalam lingkungan 2.88%. Jika saudari berminat, boleh hubungi kami di 019-3559448 dan kami boleh membantu saudari mendapatkan pinjaman tanpa menggunakan penjamin. Sila check email kerana pihak kami akan menghantarkan quotation harga.

  87. nak tanya sebenarnya saga 1.3 and 1.6 power beza banyak? worth it tak kalo saya ambil 1.6 dengan extra lebih kurang 6-7k?

  88. salam , saya nak tanya kalau down payment RM 0 , berapa bayaran bulanan kalau saya nk beli saga 1.3 FLX Standard(Auto) . dan lagi satu kalau down payment saya trade-in kreta saga lama boleh tak ?

  89. Salam,saya nak tanya,saya Kakitangan Kerajaan dengan Gaji Bersih Rm 1050.00,Kalau saya hendak ambil saga Flx Standart dgn 0 down payment berapa bayaran bulanan yang Perlu saya bayar.

  90. salam, saya student lagi dan berminat utk beli saga 1.3 flx exe . .parents dua2 dah x kerja dan umur above 60. .boleh x saya guna nama saya.? .apa document yg perlu saya prepare.?

  91. salam
    nk tanye..saya br bekerja 2 bulan (kerajaan) dan gaji bersih dalam 2300 sebulan..kalau nk beli saga flx 1.6 exec tu tanpa bayar deposit boleh ke?tapi payslip belum proses lagi..ape yang saya kena sediakan?lagi satu kalo nk booking kena bayar brape?

    • Wasalam bida, bida boleh check email kerana pihak kami telah hantarkan ke email saudari. Booking boleh dibuat dengan bayaran RM 300/500. Tiada beza, tetapi jumlah itu akan ditolak daripada jumlah loan yang dibuat. Hubungi kami jika bida ada sebarang soalan.

  92. salam..nk tnya.sy dah kerja slama 6 bln.private sector dan gaji bersih dlm rm2400/month.kalau sy nk ambik saga flx 1.6 with grad scheme boleh ke?adakah sy perlukan guarantor?ape dokumen yg diperlukan?monthly installment brape?

  93. hello. saya sedang mencari dan berminat dengan 1.3 FLX Standard manual. for your information, saya baru 3 bulan berkerja dengan basic salary 1800 per month. after epf deduction, gaji bersih dalam 1650. saya merupakan lepasan ijazah. saya nak tahu, bolehkah saya apply 100% loan without guarantor?

    • Wasalam hanis, pihak kami boleh dapatkan pinjaman bagi pihak saudari melalui skim graduasi. Saudari tidak memerlukan penjamin kerana gaji saudari melepasi syarat yang ditetapkan. Jika saudari berminat, sila hubungi pihak kami di 019-3559448 untuk maklumat lanjut.

  94. Hye, i wanna buy saga flx 1.6 se with a bodykit or myvi se exteme 1.5,now my basic salary is 2k and i wanna buy it with 0 downpayment and monthly below rm500. what is the procedure to buy it? my age is 22 y/o.

    • Hi there, if you need a monthly installment below RM 500, your monthly should be less than RM 42,000. You can call us at 019-3559448 if you have made up your mind. Thanks! Look forward to hearing from you.

  95. boleh tak hantar quotation utk model 1.3CVT exec?kalau sy ambik model ni ape free gift yg sy dapat?

  96. isteri saya gaji 2k lesen belum ada,boleh kluar kreta tak,klau boleh takpayah grento,min at saga flx auto putih

  97. untuk 1.6 flx se colour merah..ada ker..kalau saya d/payment 15k berapa bayaran bulan klu amik 9tahun…

  98. gaji saya RM1500…jika untuk 1.3 FLX Executive..0 downpayment…
    untuk bulanan berapa yang perlu saya bayar jika saya amik 9thn?

  99. assalam. saya ingin tahu, jika sy berkerja dgn mak mentua (kedai runcit). stiap bulan sy akn masukkan gaji 3k tetap( pada satu tarikh stiap bulan). kmudian,sy aktifkan akaun yg sama untuk keluar masuk duit(buat bisnes topup), purata sy kira bulanan dlm rm2.5k kalau xsilap. mampukah sy apply loan utuk mana2 model proton lain dgn dp 10k.umur 22thn. tq

    • Hi Fadhli, tiada masalah. Pihak kami boleh cuba dapatkan pinjaman menggunakan bank statement tuan. Lebih baik jika tuan mempunyai penjamin kerana usia tuan yang masih muda. Sila hubungi kami di 019-3559448 jika tuan berminat.

      • penjamin ada. boleh kah saya apply loan kereta bukan model proton ,cth nya Vios?. Biasanya case mcm sy biasa aproved loan tak?.

  100. assalamualaikum..
    saya sudah bekerja dalam 6 bln n montly sy 2k..umur 24..saya minat dengan saga flx 1.3 auto.. lets say dp 5k untuk 9thn.. bln2 saya kena bayar berapa? (prefer bawah Rm400). boleh ke?

  101. Hai,gaji saya basic+elaun+ot bulan gaji bersih dapat rm1300..saya minat saga flx..mampu saya miliki..kalau 0 dp bulan-bulan kena bayar berapa?

  102. gaji 1700 lepas x saga flx exec.. klu 0 dp boleh ke n berapa monthly?

  103. Gaji net saya dalam 1.6 k..lepas x amek saga se with 4k dwnpymen n blnce i wat 9 taun loan? Kalo lepas monthly bape..tq

  104. salam,saya baru bekerja di bank basic RM1400.00 plus allowance rm450 boleh x buat loan saga flx TANPA menggunakan grad scheme and model mane yang sesuai ek? dalam offer letter ade tulis basic and allowance.

    • Jika tuan baru bekerja kurang daripada setahun dan tidak ingin menggunakan graduate scheme, tuan perlu sediakan penjamin. Tetapi buat masa sekarang, interest graduate scheme pon tiada byk beza iaitu 2.98% jika 0% down payment. Normal rate dalam 2.85% sahaja. Jika tuan berminat, boleh hubungi kami di 019-3559448.

  105. i nak beli saga flx tapi down payment kalau letak sikit not 10% boleh ker?

    • Salam yasmin, yes boleh, tiada masalah. Kalau nk bayar 0% pon boleh dan ia juga bergantung kepada kelayakan saudari. Hubungi kami di 019-3559448 jika saudari berminat atau email kami details saudari.

  106. sy guru, baru 2 bulan keje, gaji bersih 3k, cadang nk beli saga flx standard dlm bulan 10, 0 deposit, 9 tahun loan.. berapa bulanan yg sy leh dpt?

    • Wasalam nasrul, nasrul kena amik pinjaman melalui skim graduasi kerana status anda yang baru berkerja dan tiada down payment yang dibayar. Sila check email kerana pihak kami telah emailkan quotation.

  107. salam, saya baru nk msk 2 bln kerja dan basic rm1600. Saya juga ada terima elaun bulanan dlm rm300 tp bkn dri company sy kerja. sy berminat dgn persona B-line manual @ saga flx exc 1.6 manual. minta tolong advice untuk gne skim graduan bg loan kereta.

  108. salam..sye berminat nk ambil saga 1.3 standard auto (FULL LOAN),,tp,gaji basic sya hanye 900.00 sahaja..gaji kasar pun dalam 1300.00-1500.00(alaun + ot).sebelum ni saye ade pergi ke 3 dealer dan mereka dah submit sume dokumen saya ke semua bank..tp tidak llus..kakak saya sebagai gerento dgn gaji basic 2000.00…namun masih gagal. Ketika itu sye tidak memiliki lesen..dan sekarang selepas 3 bulan saya baru sahaja mndapatkan lesen..sekiranya saya mencuba lagi,adakah loan saya akan berjaya??dan adakah nama saya masih terdapat dlm sistem mana2 bank bahwa pernah mencuba membuat loan sebelum ini tapi gagal??

    • Wasalam iela, jika saudari mempunyai penjamin dan sudah mempunyai lesen memandu, kami rasa kami boleh cuba bantu saudari. Sila sediakan salinan IC, lesen, pay slip 3 bulan, bank statements 3 bulan dan job offer letter bersama degree/diploma slip. Guarantor perlu sedikan salinan Ic, bank statements 3 bulan dan pay slip 3 bulan.

      • terima kasih diatas maklum balas..akan tetapi,saya tidak memliki ape2 sijil yang berkaitan dengan tawaran degree atau diploma..kerana pendidikan saya setakat di tingkatan 6 sahaja..cuma sekarang saya maklum dengan syarat bank yang mnghendaki gaji basic wajib 1500.00..adakah saya akan lepas loan.?.untuk mkluman sebelum ni saya apply kereta pesona (sebab loan saya gagal dan tidak memliki lesen lagi)..cume sekarang disebabkan gaji saya yang tidak mnenepati syarat bank,saya memlih saga flx 1.3…

      • Jika saudari ingin cuba sekali lagi, tiada masalah. Memandangkan saudari juga mempunyai lesen memandu dan penjamin, kebarangkalian permohonan saudari utk diluluskan adalah agak tinggi.

  109. aku nak angkat saga
    basic baru 1600
    tpi kerja banyak lari2
    ptptn sangkot
    motor pun kena tarik tapi hutang kedai

  110. salam saya nk tanya..if saya nak beli saga flx 1.3 manual with d/p rm 15000, then how much should i pay pe month ye?saya br 1 month kerja with basic 1600+200 elaun tetap..saya sudah ada buat student scheme for viva manual 850..i want to find a car for my mum..

    • Wasalam ila, commitment ila agak tinggi dan jika ila nak beli atas nama sendiri, mungkin ada masalah. Ibu ila masih berkerja atau tidak berkerja? Mungkin boleh guna nama ibu dan ila boleh jadi penjamin. Jika ila berminat, sila hubungi saya di 019-3559448.

  111. salam, hye sy nak beli kereta saga flx 1.3 manual but i’m still study..can my uncle be my guarantor?? his salary in 1.5 k..

  112. saya berkerja di jabatan kerajaan,gaji pokok saya adalah rm1579.83 setelah di potong tggl rm 967.83 sahaja..jd layak x jika sy ingin membeli saga flx standard dgn mengguna seorg pnjamin iaitu ibu saudara saya yang juga berkhidmat dalam jabatan kerajaan?berdasarkan pada lebihan gaji adakah saya perlu buat d/p??dan berapa % d/p yang perlu saya buat??cuma bertanya sekiranya xlayak, xmenjadi masalah..tq :)..

  113. salam

    sy berminatutk dptkan saga 1.6 flx auto…..umur 27 tahun keje cntrct as telemarketer….basic dlm 1600….tp evry mnth gaji bersih over thn 1700 sbb plus elaun & komisyen ….. dwnpymnt sy letak dlm 2k…..blh lepas ke utk dptkn saga flx?

    • Wasalam Ma, kami boleh cuba bantu jika berminat. Sila sediakan dokumen yang diperlukan dan kami akan submit kepada bank panel kami utk proses mendapatkan pinjaman.

      Dokumen yang diperlukan termasuk: Salinan IC, lesen memandu, pay slip 2 bulan dan bank statements 3 bulan berserta salinan degree/diploma (jika ada)

  114. Salam. Saya baru bekerja di sektor swasta nak masuk 3 bulan…ada 2 bulan slip gaji. Tp xde offer letter. Gaji basic RM1800. Bleh ke nak apply Saga SE 1.6?

    • Wasalam, boleh dan tiada masalah. Boleh sediaka salinan IC, lesen memandu, pay slip 2 bulan dan bank statements 3 bulan berserta salinan degree/diploma. Jika saudari berminat, boleh hubungi pihak kami di 019-3559448.

  115. I was graduated diploma sept last yr and started to work for bout half year.I will change job next month. And my salary for new job is 14xx. Is it hard to get loan if I wan buy 1.3 exe is that possible to get a loan? If can reply to my mail.thxs

  116. Dear En Ihsan

    Is it possible to get a 100% loan for 1.3 Saga FLX Exec Model and wat will the interest be?
    Anyway I am already 54, can i still be eligible for 9 years loan

  117. Salam..gaji bersih sy cuma tggl 1073 (keje govt)..last yr sy penah beli viva dgn loan dr maybank..monthly 436 selama 9thn..baru2 sy dah wat full settlement..skang nak amik saga flx 1.3 CVT..agak2 lepas tak kalau nk wat full loan..

  118. hai…saya kerja swasta ngn basic RM2560. saya berminat nk beli saga flx standard auto. tp masalah saya sekarang nama saya telah digunakan untuk membeli kereta myvi adik saya n pinjaman bank utk bapa saya 3 tahun lepas. bagaimana,adakah ada masalah?

    • Salam Liza, commitment you mungkin agak tinggi dan berapakah downpaymnent yang saudari ingin lakukan? Bolehkah saudari dapatkan penjamin? Ia amat membantu kerana commitment saudari yang agak tinggi. Thanks!

  119. hiii…saya kerja swasta dng basic RM 850,tambah semua boleh dapat around 1000dan saya baru confirm..saya na beli kereta proton saga flx auto…agaknya boleh tak dengan basic saya tu?

    • nak tambah maklumat…saya sedang belajar untuk diploma it software di cosmopoint .so boleh tak dapat loan untuk undergraduate ?

    • Salam Anusha, you perlukan penjamin, jika tiada, memang harapan utk dapatkan kelulusan pinjaman memang sangat tipis. Sila hubungi kami di 019-3559448 jika tuan dapat mendapatkan parent/adik beradik yang sedang berkerja sebagai penjamin. Thanks!

  120. hye..sy nk tnya.. sy sudah setahun bekerja dgn sebuah lawyer firm dgn basic rm1300. bila cmpur komisen setiap 15hb rm500, totally setiap bulan sy dpt rm1800. tp dlm payslip cuma tulis gaji basic je rm1300. dlm bnk statmnt ade tnjuk flow duit masuk rm500 setiap 15hb… jd… boleh x kalau sy nk ambil sebiji saga.. perlukan penjamin x? kalau perlukan penjamin berapa minimum gaji penjamin yg perlu ade. dan surat pengesahan kje perlu jgk ke? (surat conform staff)

    • Hai yuyu, didalam surat pengesahan, ada tak ditulis gaji allowance RM 500 tersebut? Jika saudari ada penjamin, ia memang membantu, gaji min at least RM 2,000 lebih baik. You perlu sediakan salinan IC, lesen memandu, pay slip 3 bulan dan bank statement 3 bulan.

  121. mmm ok tuan rasa wit my salary kereta apa yang suitable?

  122. dalam surat xde tulis allowance tersebut coz bos kata utk mengelakkn dr d potong epf dlm jumlah yg bnyk . so encik rasa mcm mane? kalu sy apply without guarantor xley ke?

    • Kebiasaannya memang agak sukar utk dapatkan kelulusan. Tetapi saudari tidak perlu risau, saudari sediakan dokumen yang diperlukan dan hubungi pihak kami selepas itu. Kami akan cuba submit application ini ke 2-3 banks.

  123. hi,saya nak tanya.ibu saya bekerja sendiri dan beliau ingin membeli sebuah kereta proton.dia bekerja sendiri.rekod bersih di bank dan tidak pernah loan.adakah beliau layak dapat loan ?apakah jenis kereta yang sesuai?prefer auto..thks=)

  124. Salam.. sy berumur 21 tahun, sudah kerja hampir 2 tahun. basic sy rm1600 belum tolak epf socso. boleh sy buat loan tanpa penjamin n tanpa offer letter?, masalah nye, sy tiada offer letter dari majikan, tapi dokumen yg lain2 tu ada la. tq

    • Wasalam joe, berapa down payment yang you nak buat? Ke you nak buat full loan? You boleh sediakan salinan Ic, lesen, bank statements 3 bulan dan pay slip 3bulan. Jika joe ada sebarang soalan, you boleh email kami atau hubungi kami di 019-3559448. Thanks!

  125. Assalam…saya br bekerja 3bln gji 2k…tp saya xda lsen memandu..saya berminat nk bli saga flx 1.3 standard cvt…dgn mggunakan skim graduan…saya nk hadiahkn kereta ni untuk ayah saya…ape dokumen yg diperlukan?kalo saya tempah skrg agak2 blh dpt sblm raya x?blanan brapa ya untuk zero downpayment 9thn….TQ

    • Wasalam ain, jika you tiada lesen memandu, you perlu sediakan your parent/guarantor salinan IC dan lesen memandu. Jika aid ada sebarang soalan, sila hubungi kami di 019-3559448. Tempahan lebih elok dilakukan dengan segera sementara stock masih banyak.

  126. wo…maksdnye saya perlukan salinan ic n lsen ayah saya la kn?saya xperlu penjamin kan?bln2 brapa ya?untuk skim graduan ni interest dia brapa?

  127. salam..sy berminat untuk mngambil saga flx solid white auto base line…sye sudah bekerja 1 1/2 tahun di syarikat logistik dan gaji basic hanya 900.00 dan campur aloun dan overtime dlm 1200 – 1300..untuk mkluman,baru2 ini sye ade jumpe ngan 1 dealer dn mereka sudah submit dokumen sye ke dua bank iaitu cimb dan ambank…tp kedua bank telah menolak permohonan sye kerana msalh umur sye yg masih muda..21 tahun,,pihak bank memrlukan ibu atau ayah sbg penjamin,,akan tetapi,ibu saye tidk bekerja dan tidak mmpunyai sebarang pendapatan serta tidk mmliki licence..ayah pula sudah tiada…walaupun kakak sye sebagai penjamin dan gaji basic 2000…ttp x diterima…kemudian sye request untuk viva base line pula..namun masih mngecewakan ..pihak bank ttp tidak mnerima…untuk mkluman..sye buat loan untuk fulloan…dealer maklumkan untuk byr 10%…sye bersetuju..nmun msh mngecewakan…sye mnx tolong pde pihak encik supaya beritahu ape yg spatutnye sy buat dn sediakn supaya pihak2 bank di malaysia ni boleh trima permohonan pinjaman sye??adekah sye perlu menipu dgn membuat adjust dokumen??hurmmm….tq

  128. hye…

    um0 sy dh 27 thun….ingt nk beli saga flx cvt 1.3 exe….my basic 1600….evry mnth bersih dlm rm1700….sy nk buat full loan & xder guarantor….ad peluang utk lepas ke utk loan sy nnti?

  129. Hi ma, jika gaji bersih saudari lebih daripada RM 1,500, pihak kami boleh sedia membantu dan saudari tidak perlu sediakan penjamin. Berapakah down payment yang saudari ingin buat? Pihak kami akan hantarkan quotation ke email saudari dan sila hubungi kami utk pertanyaan lanjut. Terima kasih

  130. Interested nak beli 1.3 flx auto executive but how much to trade in my iswara 1.3 year 2000..?

  131. salam..if gaji saye 1050 basic and the ade elaun 200 and ade overtime salary dalam 500-700..setakat nie dalam 3 bulan direct keseluruhan gaji saye dalam 2k jugak lah…lepas x loan untuk saye..untuk makluman saye dah kerja 2 tahun and permenant.

    • Wasalam Napie, berdasarkan gaji basic yang dinyatakan, bank akan meminta tuan utk sediakan penjamin kerana tidak melepasi syarat. Gaji bersih tidak termasuk OT hendaklah sekurang-kurangnya RM 1,500. Jika tuan berminat, boleh hubungi kami dengan segera.

  132. saya nak tanya, saya berminat membeli saga 1.3 manual, tapi ingin memilih warna merah, walaupun warna merah tiada dalam senarai untuk saga 1.3. Adakah saya perlu booking dan ia mengambil tempoh masa yang lama kerana mungkin tiada stok?

    terima kasih.. :)

  133. saya nak beli saga 1.3 flx standard cvt dengan d/payment sebanyak 10%. basic saya + elaun sebanyak rm1.8k. saya ada buat pinjaman rumah dengan personal loan. baki gaji sekarang rm850.saya kakitangan kerajaan. saya boleh sediakan penjamin yang bergaji dalam rm2k++. bolehkah pinjaman saya diluluskan oleh pihak bank.

  134. salam. Sy kerja swasta. Umur 32 tahun belum berkahwin. Gaji basic RM 2000 + baru mula kerja baru selama 4 bulan + tiada potongan epf. Sekarang bulan ke-4, sy baru saja dapat confirmation letter dgn kenaikan basic sebanyak RM 200. Total gaji kasar sekarang RM 2200. Gaji bersih = RM 1800. Sy nak apply loan. Saya minat saga tetapi tidak tahu spec mana yg sesuai dgn gaji saya. Sy tidak mempunyai lesen memandu, tidak ada penjamin dan ingin buat full loan. Adakah saya layak? Terima kasih.

    • Wasalam Rianna, berdasarkan gaji yang dinyatakan, saudari boleh dapatkan model standard sahaja jika saudari ingin membuat permohonan tanpa menggunakan penjamin. Jika berminat, sila hubungi kami di 019-3559448 jika saudari berminat.

  135. Assalam,,,Sy OKU,,cacat pendengaran,,sudah mmpunyai lesen memandu,, Bekerja kilang dan anggaran bersih gaji sebulan (lps tolak epf socso) adalah lbh kurang RM800.Sy mendapat elaun OKU tetap setiap bulan sbyk RM300. Sy berminat megambil Saga FLX Auto. Jika bapa saya pemandu teksi,,bolehkah menjadi penjamin? Atau kakak sy yg bekerja swasta brgaji RM2200 tp blacklisted mnjadi pnjamin atau join income? tq

  136. Hi, im graduated and holding the cert Diploma In Accounting. Currently studying ACCA professional course as part time student. Now working in puchong Accounting firm with Rm1600 per mth. Wish to apply 100% loan to buy a Saga FLX. Can u give me some advise? Tq.

  137. Salam. Saya berminat untuk membeli saga flx se solid. Gaji kasar saya ialah RM21++ dan bersih ialah RM18++. Saya tidak memiliki diploma atau degree. Tolong jelaskan payment scheme yg wajar utk saya jika saya ingin memilih 0 down payment. Monthly payable budget saya ialah sekitar RM500-550.

  138. As Salam,sy telah bekerja swasta selama 9thn,basic rm1570 + elaun rm100,bersih rm 1450,berkahwin,isteri tidak bekerja,boleh tk kalau trade in proton iswara thn 95 utk d/payment flx 1.6 solid?

  139. Salam Tuan,
    saya telah pun memiliki saga FL 1.3(M). sekarang telah berusia 1 tahun. sekiranya saya ingin trade-in ke saga FL SE 1.6, berapa monthly saya untuk 9 tahun? untuk pengetahuan tuan juga kereta itu atas nama saya. sekarang saya bekerja swasta selama 1 tahun 6 bln. dengan gaji basic saya rm1984 + elaun rm200 adakah saya memerlukan guarantor?

  140. Aslmkum… sy OKU kaki seblah kiri kena potong, boleh bawak kreta auto… seya keja n gaji 1200 tpi setelah ditolak epf, hanya 1016 je.. tapi ada elaun jkm 300.. rumah yg sy duduk ni dibiayai oleh sekolah sepenuhnya… bujang. N sy grad tahun lepas. Seblum ni banyak kali xlepas untuk wat loan… beli kereta murah je pun… n sy anak yatim, xde mak ayah or adik beradik.. yg ada hanya nenek berusia 71. Sy nk beli kreta… n mmg perlu sgt.. so mcm mana?

  141. salam, sy berminat dgan saga flx standard (a), gaji sy rm 1.2 k dan o.t 600+, dan jika sy membayar d/p dlam rm 4k,berapa bayarn bulanan sy ea?

  142. sy bekerja kerajaan lbh dr 5thn.basic gaji rm 12++ dan elaun rm 3++. gaji bersih rm 15++. sy berminat saga flx auto.Tolong jelaskan payment scheme yg wajar utk saya jika saya ingin bayar d/p 4k . Monthly payable budget saya ialah sekitar RM450 – 500.adakah sy perlukan penjamin?

  143. hai,

    sy berminat utk saga executive @ EXECUTIVE 1.6 (metallic hitam)
    -utk pymnt 7 tahun
    -boleh membayar down payment $8k
    -basic pay $3K
    -mslhnya, sy tdk mempunyai lesen
    -pengiraan kasar sy bulanan dibwh $540 (int 2.9%)
    boleh email sy proposal pymnt dan int rate yg boleh ditawarkan

    • Hi said, pihak kami sudah hantarkan quotation ke email tuan. Jika you berminat, you perlu sediakan salinan lesen ayah/ibu/isteri/suami (mana-mana yang terdekat). Model ini hanya ada warna putih dan merah sahaja, sila hubungi kami utk maklumat lanjut.

  144. hai,

    basic saya 1750.00,baru 5 bulan kerja, kereta mana yang sesuai tuan? viva 1.0 atau flx 1.3, berapa monthly kedua-dua kereta if saya nk buat full loan? saya area puchong. serius nak beli kereta.

  145. maaf saya nak tnya pndapat klu sy nk amik flx exe auto lepas x?saya keje swasta gji brsih rm1.3..dh 2 tahun kje..klu downpyment byr rm4k kna pkai pnjamin x?tgk graduate sceme tngi die pnya installment..klu bleh nk amik yg 9 yr..

    • Hi Lea, berdasarkan gaji bersih yang dinyatakan, saudari perlukan penjamin. Minimum gaji bersih yang ditetapkan adalah RM 1,500. Jika saudari berminat, saudari boleh hubungi kami di 019-3559448 untuk dapatkan maklumat lanjut.

  146. just wondering can i buy saga flx auto via graduate scheme although already working for 7 years.need to buy for parents.thanks.

  147. if i buy 1.3 FLX Executive, can pay the loan with around rm350/month?

  148. salam, nak tanye, kalau gaji saye rm1500 dan d/payment rm13+++ dan saya berminat untuk mengambil saga exec (auto).berapa bulanan yang perlu saya bayar??
    tq.

  149. salam..sy berusia 28thn n berniaga sendiri (kedai makan) dengan purata pendapatan 2000 ke 2500 sebulan. bleh tak sy dapatkan saga flx standart? perlukan penjamin ker?

  150. hi, saya bercadang nak beli saga flx se. ade keluar lagi tak? kalau ade boleh lepas ke kalau downpayment cume rm3000? gaji basic sy skrg rm1800. adakah bank akn meluluskan?

  151. Hi, saya berminat dengan saga flx exec auto… basic saya cuma RM1650 dan ada elaun tetap RM300.. kalau nak buat full loan lepas ke kalau tanpa penjamin??… kalau d/p 2k berapa sebulan?

  152. Where is office located

  153. Kalau gaji bersih 7++ dan swasta.dapat x wt loab? pe dokemun yg diperlukan utuk saga flx 1.3 auto.

  154. hi..saya fahana..
    saya bekerja bidg perubatan sektor kerajaan..
    basic gaji dlm 1600++..blum cmpr elaun smua2..
    then sya bru bkerja dlm 5 bulan cmtu la..
    cnthnya,sya nk byar down pyment dlm rm10000..
    krta ap yg ssuai ngn sya..n brpa bki byran yg sy hrus jlskan stiap bln..
    boleh brikan gmbran hrga yg prlu sy byar,,
    khidmat nsihat dri pihak tuan amat sy hrgai..
    sy mark website tuan utk pnduan dan pmbelian (i.allah)

  155. salam. Saya masih student dan tinggal beberapa bulan lagi untuk habiskan belajar.. tetapi saya ade buat bisnes sendiri dan income untuk sebulan dalam Rm1200.. Boleh ke saya menggunakan package student? saya menggunakan ayah saya sebagai penjamin..

  156. Hi…basic saya rm1950 dan sudah setahun bekerja. boleh tak kalau saya apply full loan dan kereta apa yang layak? lagi saya tiada lesen, boleh ke pakai lesen suami dan dokumen lain daripada saya kerana suami tiada payslip?

  157. Hi..sy nor..gaji bersih sy x sampai 1500 sebulan. sy nak beli kereta yg boleh memuatkan ramai org. Apakah kereta yg sesuai dgn sy & adakah kalau tiada penjamin loan sy akan diluluskan dgn syarat down payment mestilah byk?. boleh tolong kira berapa down payment yang perlu utk tempoh 9 thn..dan bulanan anggaran 500.00

    Terima kasih.

  158. hi,saya fateha..gaji 2k..2k++ dgn ot..kerje di private hosp di kl.minat dgn kereta saga flx se 1.6..stok available x?boleh bg quotation x jika dp dalam 5k.tq

  159. Bagaimana dengan pertanyaan saya?

  160. klu deposit 2 ribu gtu…brapa la bulanan yg perlu d bayar??utk saga flx 1.6 se..

    • Bayaran bulanan adalah dalam RM 55x.xx bergantung kepada interest rate. Jika you mahu bayar less than 10%, you mungkin kena ambil loan dibawah graduate scheme.

  161. saya kakitangan kerajaan lantikan tetap, baru 4 bulan bekerja dan mempunyai 3 slip gaji.slip gaji pertama (dua bulan punya gaji). layak tak saya dapat full loan (0 d/p) tanpa penjamin?kalau layak, brapa bulanan yang perlu saya bayar untuk loan 9 tahun?thanks.

  162. minimum gaji untuk amik Saga flx executive Auto bape? sriusly berminat nak amik..

  163. salam..saya bekerja kerajaan basic gaji 25++ campur elaun dalam 35++. sudah 3 tahun bekerja..gaji bersih (tolak personal loan,kwsp) dalam rm16++ ja..adakah saya layak mendapatkan pinjaman kenderaan?apa model saga yang sesuai dengan gaji saya?tqvm

  164. Assalamualaikum. saya berumur 26 tahun telah bekerja selama 3 bulan dan gaji bersih sekitar 1400-1600++. saya sedia maklum jika selepas tolak bayaran kereta, gaji adalah around RM1000, dalam kes saya, bagaimana jika saya tiada tanggungan hutang @ pembayaran saraan lain.
    saya berminat dengan Saga 1.3 Auto.
    *Berapa harga untuk saga auto 1.3 tanpa downpayment?
    *berapa harga dengan downpayment RM2K?

  165. kalau ada penjamin, ada kemungkinan boleh dapat kelulusan?

  166. hai…sye tgk praktikal skrg.dan akan grad pde 2013..sye nak saga standard auto..sye boleh byr downpayment 5k-7k.ayah sye jd penjamin..ayh sye gaji 2000net.tp ayh sye ade side income iaitu haasil dr ldg kelape sawit nye. rasenye layak x saye n document ape yg diperlukan jika layak. tq

    • Hi Yana, tiada masalah, kami boleh cuba dapatkan loan utk saudari. Sila sediakan salinan IC, lesen dan matrix card. Ayah you pula perlu sediakan salinan IC, bank statements 3 bulan dan payslips 3 bulan. Hubungi kami jika dokumen semua telah disiapkan. Thanks!

  167. Hai. Nak taya. Basic gaji saya RM1200. Tambah elaun tetap + elaun lebih masa + service charge + beberapa elaun tambahan = total ditolak EPF/SOCSO = RM1650 hingga RM2100 sebulan. Kerja sektor swasta selama 4 tahun, 26thn bujang dan tiada bebanan pinjaman lain. Down payment 10% untuk Saga FLX 1.3(m) standart tanpa penjamin. Adakah saya layak? Dan boleh saya tau maksud sebenar gaji bersih?

  168. saya baru habis praktikal dan akan terus bekerja. anggaran gaji 1k ke atas. ape perlu saya sediakan? bagaimana dengan bayaran downpayment dan lain2?

    • Hi Rien, you perlukan penjamin jika gaji bersih you tidak melepasi syarat minimum RM 1,500. Jika you berminat, you boleh hubungi kami di 019-3559448 untuk maklumat seterusnya. Down payment yang terendah adalah 0% dibawah skim graduasi.

  169. Hello, saya nak tanya ,gaji basic saya ialah RM1500, boleh tak beli saga flx standard auto atau saga flx executive auto 1.3 dengan downpayment RM15000, Tanpa penjamin boleh tak?. Jika ada penjamin, bapa saya pemandu teksi, boleh tak menjadi penkamin saya dan perlu apa dokumen?

  170. hi,nak tanya, lau adik saya yang masih belajar ingin beli keta saga flx standard auto, dan saya berkerja swata basic RM1500 after tolak RM1327, yang sebagai penjamin. agar ye boleh x?

  171. hi,
    sy nk tanya.. kalau sy ada ccris rm2700.. boleh ke sy nk buat loan kereta..???

  172. salam..sy nk tnya..sy bkrja sbgai TUDM dgn gaji basic RM17++. bersih RM1450. tiada komitment lain dan berminat utk ambil saga flx standard manual.. lps tak kalau sy nk apply dgn ’0′ down payment? serious buyer…

  173. hye..sy bkrja sbg account clerk di syrikt swasta, dan gji sy dlam rm1200-rm1500 ..tolak epf n socso..layak x sy beli kereta tnpa pnjamin.umur ? dan bank akn nilai ker duit kuar masuk dlm bnk??

  174. ok…pnjmin tu biasa nak sorg jer kn?

  175. Tuan, saya baru berumur 19. Boleh loan kah di bank?

  176. Berape umur , pinjaman baru boleh diluluskan?

  177. hye..sye nk tnye..kloe basic gji sye rm900..kje swasta..n sye bmnt nk amek kete viva..ley ke??n nk full loan..bln2 bpe ye??ikat dlm 9thun..

  178. salam cik, saya nk tnya. sy nak amik sag flx 1.3 auto, sy fresh grad, akan bekerje basic 2.2k, bp monthly sy kene baya, and ble ke sy nk dpt interest 2.9% with 0 d/p, nak gne grad scheme

  179. Salam,
    sy nak tnya,sy bekerja sudah 6 bln n basic rm1100.mayb tidak layak untuk membuat loan tp sy sandarkan abg sy sebagai penjamin dgn gaji kasar sbyk rm4000 .boleh lulus atau tidak? sekiranya lulus sy ingin membuat deposit sbyk rm1000.apa yg perlu sy kemukakan ? dan berapa jumlah bulanan yg kena bayar?terima kasih

  180. salam sejahtera..saya berhajat membeli saga flx 1.3 manual..tetapi ingin mengekalkan bayaran bulanan tidak lebih dari rm300. agaknya, berapa down payment yang mesti dibayar untuk mendapatkan bayaran bulanan sebanyak itu…

  181. salam….nk tny,kalau seseorg tu bkrja sndiri mksudnye mcm bwk transpot apakah dokumen yg diperlukan untuk buat loan??

  182. Salam
    Gaji basic saya buat masa sekarang ni dalam RM1300 tak termasuk ot, boleh ke kalau saya menggunakan graduate scheme tapi saya bukanlah fresh graduate. Saya graduate tahun 2003. Layak ke gunakan scheme tu? Saya berminat dengan Saga 1.3 FLX Executive CVT dan 1.6 FLX SE CVT. Mana satu yang bagus ya?

  183. Boley terang x care2 beli kerete nh??

  184. Nak tye..saya keje baru 3 bulan..n basic plus elaun sy boleyh la dpt 1100..boleyh x saya amek saga flx nh??n cmne carennye??

  185. Assalamualaikum….saya nk bertanya pd cik…saya adalah kakitangan kerajaan,sudah berkhidmat selama 6 tahun,sudah berkahwin,gaji pokok rm 1750.00,dan gaji bersih rm1150.00.dan semestinya saya perlukan grento.ttp jika grento saya gaji bersihnya lebih kurang rm1200.00 ke 1400.00 bleh x lepas loan…saya amat berminat dgn saga flx standard….terima kasih cik….

  186. nak tanya . basic sy 1200. sy sudah berkerja hampir 2 tahun. sy berminat nak membeli proton saga std auto 1.3. tp sy masih berumur 20. adakah sy layak membuat pinjaman dengan pakai nama mak sy sbgai penjamin . tetapi mak sy berkerja sendri. income bulan2 2300 sebulan . layak ke sy membuat pinjaman ? bole beri maklumat lanjut tak? emailkan kat sy .

  187. Salam.. sy nk tanya… sy bekerja sebagai conveyancing clerk d sebuah pejabat peguam dgn basic gaji RM1400. SEtelah tolak sume..bersih RM1250. baru bkrja 10 bln dan dah conform. berminat nk beli saga FLX Standard Manual dgn ’0′ downpayment… boleh lps x? kalau sy perlukan penjamin… penjamin perlu gaji brp ye?

    TQ

  188. Salam dan selamat pagi.
    Saya graduate tahun 2009. Layak ke saya guna skim graduan lagi? Saya baru 10 bulan bekerja di sebuah syarikat swasta basic RM1980 tiada komitment lain kecuali epf/socso sahaja. Saya amat berminat dengan Proton Saga SE (M) 1.6 tu. Jika saya layak menggunakan skim graduan tu, tolong hantar quotation ke emel saya. Saya memerlukan kereta dalam masa terdekat. Terima kasih banyak-banyak. =)

  189. owh yeke… erm…kalau tunang sy jd gerento nye lps x? tp dia hanya bkrja sbg tentera dgn basic gaji 1700 sahaja…xpon… kalau dia yg apply utk amek saga ni ley lps x? lps tak kalau dia nk wat full loan xpon byr deposit dlm2k-3k?

  190. hello…i nak tanya kalau i kerja sambilan di sektor kerajaan gaji bawah rm1.5 k boleh kah saya membeli kereta?

  191. Askm..
    Sya bru bkrja d sektor swasta 3 bln,gji 1.3k..(budget 500) model apkah yg sesuai utk sy? Apakh dokumen yg perlu d sediakn?tq

  192. saga flx 1.3 auto executive dengar2 ade diskaun… berapa boleh dapat diskaun?

  193. salam.. saya seorang tentera. susah nak beli kereta sbb gaji bersih sy 700. tp saya ada simpanan yg byk. mcm mne ek?

  194. saya fresh graduated n baru bekerja sebulan dgn gaji bersih 1000. blh ke sy nk beli kereta?

  195. assalamualaikum..saya kakitangan awam, sudah bekerja selama 15 tahun. Gaji bersih RM2021 tp sy x ada lesen, dan saya ingin trade in proton saga iswara saya thn 2000 yang tiada hutang bank lagi.Hrp pihak tuan dpt membantu sy model kereta apa yg sesuai…terima kasih

    • Wasalam, you boleh apply. Boleh hubungi kami di 019-3559448 untuk discuss mengenai trade in value kereta tersebut? Kami sarankan saudari mengambil model Proton Saga 1.3 Executive Auto. Berkenaan dengan lesen tersebut, sila sediakan juga salinan lesen ibu/bapa/suami/adik-beradik.

  196. salam
    gaji basic sy rm1800 elaun rm100..kalo bole sy nak saga 1.6 flx dgn monthly yg rendah…bape harga penuh nya n bape deposit sy kena byr?

  197. Salam…encik…saya nak tanya.. saya bkrja swasta. sudah bkrja selama setahun. Basic gaji RM1300+elaun (100). Saya berminat untuk ambil saga 1.3 FLX Executive manual. Kalau tunang saya yang bekerja sebagai tebtera dengan basic gaji RM1700, menjadi gerentor sy, lepas tak untuk saya ambil kereta tersebut dengan ’0′ downpayment. Kemudian, penyata KWSP sy pula… dalam 3,4 bulan kebelakangan ni bru majikan start carum setiap bulan. kalau tak sebelum ni, kdg2 dia byr…kdg2 tak. itu akn jadi masalah ke nnti utk pihak bank luluskn pinjaman saya?

    TQ

  198. Wasalam Yumie, pihak kami telah emailkan quotation skali lagi ke email tersebut.

  199. hi..i am still trainee in ministry of health who gets monthly elauns of rm 1100 and my mum earning rm 3500 basic.i wanted to buy saga flx se solid and with 0 downpayment.how much interest will be charged and montly payment will be given.and how much i need to pay total to take this car??

  200. salam… saya baru bekerja dgn gov 3bulan payslip saya ada 2bulan.. saya berminat nak beli kereta proton saga flx 1.3 exec cvt.. saya nak bayar downpayment 5k… gaji basic saya RM1068… campur dgn elaun RM595..dan saya ada penjamin.. tetapi penjamin ada masalah ctos ccris.. boleh tak loan kereta saya lepas…

  201. salam. saya nak tnye..gaji bulanan sy dalam rm1500++.. kalau saya ambik saga flx 1.3 standard agak2 brape kene byar ansuran 7 dan 9 thn..?

  202. salam, terima kasih atas penjelasan.. utk makluman loan kereta saya dah lulus.. saya dapat loan utk beli kereta Proton Saga FLX 1.3 Exec.. rezeki saya dpt.. alhamdulillah..

  203. halo…anak saya nak beli kereta saga flx…saya ayahnya jadi penjamin..tapi saya blacklist..bole ke..

  204. saya pelajar universiti tahun akhir. ade ke prosedur untuk pelajar?dan apa dokumen yang diperlukan. atau sekiranya sy tidak menggunakan skim pljr tahun akhir tu,dan sy byr d/payment apakah dokumen yg diperlukan?

    • Hi Mila, jika you tidak bekerja, you perlukan penjamin.

      Dokumen yang kami perlukan adalah salinan IC, license, and student matrix card. Your penjamin pula perlu sediakan salinan IC, pay slip 3 bulan dan bank statements 3 bulan.

  205. Saya sudah bekerja 6 bulan,berumur 21 tahun, basic gaji rm1600…tapi sebulan gaji bersih rm2k, Saya berminat dengan saga 1.3 flx executive (ctv) . Adakah saya memerlukan guarantor dan boleh boleh ke jika 0 down payment ?

  206. Hai,
    Sy da bekerja selama 2thun di syarikat swasta, gaj bersih 2k.. sy nk kete auto yg boleh byr 0 downpayment, tapi bukan under skim graduan… ade suggestion x?

  207. salam..saya nak beli kereta tapi nak bertanya dulu..saya dah keje dgn swasta sebelum ni dan ada 3 bln slip gaji dan gaji 1k..dan sekarang ni saya tukar keje dapat kerajaan gaji 1.2k tapi kontrak..belum ada slip gaji sebab baru keje..macammana nak buat loan? lepas tak?

  208. Assalam,

    Anak saya sedang menuntut di Universiti, tidak bekerja dan mendapat elaun setiap bulan. Layak tak dia memohon skim graduan untuk membeli kereta proton flx auto 1.3. dengan bayaran 10% deposit and seorang guarantor

  209. hi
    i quiet interested at 1.3 FLX Standard. my salary is aroud rm1500++ and not include allowance. let say i have deposit around rm5000, i would choose 7 years payment.so how much i would spend for every month??

  210. Salam, saya nak tanya..basic gaji saya rm1575 and saya bercadang nak bagi DP sebanyak rm2000, jadi kereta yang mana satu layak utk saya? saya dah bekerja hampir 6 bulan (swasta). Kalau boleh variant auto lah sebab saya bekerja di kl.

  211. Hai,saya nak tanya..saya nak trade in kereta saga 1.3 tahun 2005 n tukar kereta saga baru manual la..tapi saga lama saya bru ambil at use car 25.05.2012..n everymonth byr at aeon rm367.00 4 5 years..boleh ker saya trade in n ambik kereta baru?basic husband saya rm1250.00 n elaun n benefit dlm 800.00 1 bulan..n saya kena jadi gurantor ker?sya baru kerja 1bulan n basic rm1500.00?….lagi satu kalau xlps untuk trade in,boleh bagitahu saya kalau saya ambik kereta saga baru yang murh brapa ya setiap bulan tanpa d/payment n 4 9 years…saya nak bulanan xtgi sgt dri kereta lama……tolong saya,.saya nak sgt tkr kereta yang baru..anything tolong email saya secepat yang mgkin ..aiera_90@yahoo.com

  212. Saga FLX 1.6 SE year 2013, 0% D/P, loan 9 years, no guarantor.
    please email me the interest rate and bank. TQ

  213. hi, saya baru bekerja sbln..gaji basic 1.3 k…saya berminat mendapatkan saga flx manual dgn down payment sbnyk rm5k…blh ke??

  214. boleh ke tunang saya jd pnjamin?

  215. Hi..sy marina.. sy tanya bagi pihak bapa saya..dia terima pencen RM2000 sebulan..tp nama dia blacklist krn jadi pjamin dulu..soalan sy blh ke dia nak apply loan kereta saga flx auto…dia cadang nak letak downpayment sebanyak RM15k…

  216. salam…[untuk saga 1.3 flx executive manual mengunakan skim Grad Scheme]..
    Untuk pengetahuan gaji sekarang saya, basic 1800..jika di tambah elaun mencecah 2+++…adakah saya perlukan penjamin..terima kasih…

  217. salamm
    sy nak bertanya..
    sy berura2 utk mmbeli kereta saga flx auto and most probably is sy akan ambil flx 1.3..
    pertanyaan sy,sy masih myambung pelajaran dlm thn akhir (degree)
    1. adakah sy boleh mmbeli kereta mggunakan scheme graduan?
    2. adakah ibu sy yg bekerja kerajaan dan ada loan rumah sehingga bulan 7 ini baru selesai layak utk mnjadi guarantor?
    3.apa nasihat encik dalam kes seperti sy?
    terima kasih utk perhatian encik :)

    • Wasalam, berapakah gaji bersih ibu saudari? Kalau saudari berminat utk dapatkan pinjaman kereta ini, ibu perlulah jadi penjamin. Kami boleh cuba dapatkan permohonan pinjaman utk you. Sila check email you utk maklumat lanjut.

  218. salam..sy nk tanya… saya bkrja sbg kerani hmpir setahun dgn gaji basic RM1400 dan bersih RM1250.. sy pernah mencuba nk dpt kn sebuah kereta proton saga flx executive auto bergerento kn suami sy yg bkrja sbg tntra..dgn gaji RM1800. tp hampa kerana perlu membayar deposit hampir 7k utk dapatkn kereta tersebut. ini adlh kerana wakil jualan tersebut mengatakn gaji sy tdk mencukupi nk dpt kn amaunt loan spt yg di minta, sy nk tnya… pihak encik boleh uruskn tak utk sy dpt kn kereta yg sama dgn deposit yg mampu sy byr adalah RM3000 sahaja.. kalau tak lps ambik saga… boleh lps x utk ambil Myvi?

    TQ

  219. seingat sy.. yg pernah kol sy ambank & public bank….

  220. Salam tuan, kalau guna grad skim, 9thn, 0 d/p untuk saga 1.3flx (m)..bulanan berapa ye ? document apa yang perlu ? dan jumlah bayaran untuk proses dptkan loan..

  221. Jika saya mahu mengambil saga flx 1.3 (std)auto dengan membayar muka rm10k,berapa bayaran bulanan jika tempoh pinjaman adalah 7 @ 9 tahun dan berapa pula faedah yang dikenakan.

  222. Salam..tuan kalau basic rm1200 + elaun shift + ot=rm2000 lpas tak flx 1.3 exec(dpyment 10%)..adkh pnjmin diperlukn?..terima kasih.

  223. Assalamualaikum, sy ain keje dgn Boustead weld court sdn bhd selama 3 tahun lebih. Sy minat dgn kete saga flx se 1.6 auto.. sy nk wat full loan, 9 tahun.. basic rm1500 fix.. perlu ke penjamin? Terima kasih..

  224. Saya baru start kerja bulan ni.gj basic 2200 blum tolak apa2..berminat nak ambik saga 1.6.red.brp dp sy kena bayar..payslip blum sampai 3 bln lg.perlukan penjamin x? Please email quotation

  225. Assalamualaikum,saya nak beli kereta pertama tapi saya baru tukar company baru 3 bulan.Company lama saya gaji basic dalam RM1400 tapi gaji basic company baru ni RM2900.saya berminat nak beli persona agak2 boleh tak sbb takut bank nnt ckp saya baru kerja 3 bulan dan perlukan guarantor?Terima kasih.

  226. salam? gaji bersih saya rm1400..bagaimana jika saya byar d/p rm10k..adakah saya masih perlukan penjamin..

  227. sorry,sy bemnat dgn proton saga auto…

  228. Salam sy nk tye basic sy rm900 brsh dlm sblm rm1200 sy mnt dgn saga flx 1.3 executive.adakah sy bleh buat ’0′pyment dan gerento bsc rm 900 brsh sbln rm1400 bleh ke sy aply

  229. Salam saya bekeja swasta gaji basic rm820+elaun rm800 gaji bersih rm1520 isteri saya pula basc rm800 bersih r l00 layak tak saya memiliki saga flx auto standard tapi saya tak ada penyata bank, penyata kwsp sahaja yg ada..layak kh saya memiliki saga tersebut

  230. Salam saya bekerja swasta gaji basic rm820+elaun rm800 gaji bersih rm1520, isteri saya pula basic rm800 bersih rm700 layak tak saya memiliki saga flx auto standard tapi saya tak ada penyata bank, penyata kwsp sahaja yang ada, layak kh saya memiliki saga flx auto dengan d/p 10%

  231. saya nk bertanye ,, mak sy gaji dlm 1k . layak kah nak menjadi penjamin utk beli saga flx 1.3 std?

  232. Salam,
    saya nk tanya kalu gaji saya 1100 sebulan adakah saya layak untuk
    membeli kereta saga 1.3 flx exec dan penjamin adalah suami saya.

  233. salam.
    saya hanya nak dapatkan maklumat. saya bekerja di singapore dengan basic S$1500 (lebih kurang rm3500) n kerja lebih 3 tahun. setakat ini hnya bayar duit motor rm200 monthly. so, saya berminat dengan FLX executife CVT. if dp 2000, brp intrest rate yg boleh dpt?brp monthly?perlu pnjmin ker?
    tq utk info.

  234. saya seorang technician office automation,basic rm2500+elaun 2500=5k, tapi saya terlalu byk commitment rumah dll,dulu pernah apply nak bel keretai tapi loan tak lepas.leh tlg ker

  235. salam
    saya gaji bersih 1500 sy nk beli1.3 FLX Executive..lepas x???saya xdew apa2 sbrg commitment..sy dh keje 1thun lbh..kalau d/P kne brpe ye???n bulan2 kne brpe????y pnting sy xdew lesen huhuh,p teringin nk beli keta sndri nk wt lesen xdew mood..

  236. salam,
    saya baru benti kerja then saya nak beli kereta preve, saya ada lesen tetapi suami tiada lesen..boleh tak dia jadi penjamin ..gaji bersih suami rm5k ++.saya ada loan rumah sahaja.suami saya tiada loan.

  237. Dear Sales…

    saya dah bekerja dalam 2 tahun lebih di syarikat swasta sebagai kerani purchasing…saya join company tu masa saya berumu
    r 18 thun…skrg saya da berumur 20 thun…untuk memohon full loan bagi kereta viva 1.0 auto…basic saya ialah RM1550 + Sales elaun RM 300 + transport Elaun RM 300. .
    (-) epf n sokso net pay hanya 19++..layak ke saya memohon tanpa penjamin ?

  238. sure ke sy boleh mmohon pnjaman full loan tnpa pnjamin wlaupun sy bwah 24 thun ?

  239. Dear Sales.
    Tpi sy xdew degree n diploma…
    sbb after spm sy trus bkerja…
    blh ke sy mhon? sdangkan sy x de diploma n degree…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 713 other followers

%d bloggers like this: